In vijf stappen naar jouw geveltuintje

Klein geveltuintje, grote impact

Een geveltuintje is een leuke manier om je straat te vergroenen en bij te dragen aan een beter stadsklimaat. Tijdens het NK Tegelwippen vervangen we tegels in tuinen en straten door groen. Want zo’n stukje natuur voor je huis heeft nogal wat voordelen. Zo helpen planten op straat de stad koel te houden en de waterafvoer te verbeteren, ze produceren zuurstof én vangen fijnstof uit de lucht. Bovendien maken insecten dankbaar gebruik van zo’n kleine groene oase. 

Overtuigd? Aan de slag!

Stap 1: Is mijn gevel geschikt?

Goede vraag, want er zijn wat spelregels:
Maak je tuintje minimaal 1,5 en maximaal 2 stoeptegels diep;
Zorg dat er dan minimaal 1m20 aan stoep overblijft (exclusief de stoeprand).

Niet geschikt? Je kunt altijd nog de boomspiegel in jouw straat vergroenen, of de gemeente om extra plantenbakken vragen. Neem daarvoor contact met jouw wijkbureau. Wil je graag aan de slag in jouw straat? Lees dan deze blog over hoe je samen met je buren het Initiatievenfonds kunt aanschrijven.

Stap 2: Kies je planten

Zorg om te beginnen dat jouw nieuwe planten blij worden van de ligging van jouw gevel: zon, schaduw of halfschaduw. Stem je keuze dus daarop af. Niet zo botanisch onderlegd? Onze partner Utrecht Natuurlijk heeft een handige folder met tips en ideeën voor geschikte planten. En de Plantenbakcommissie Wittevrouwen heeft een uitgebreide plantenlijst voor nog meer ideeën. Lees ook de blog in samenwerking met stadsoase Steck over welke 5 planten sowieso geschikt zijn voor in je geveltuin.

Vergeet niet dat je ook hier een bewuste keuze kunt maken. Er zijn genoeg online en lokale adresjes waar je terechtkunt voor biologische planten, tuinaarde en meststoffen. Kijk ook eens op Marktplaats of in Facebookgroepen of iemand in jouw buurt iets aanbiedt.

Stap 3: Wippen die handel!

Het is zover: de tegels mogen eruit. Het lijkt een simpel taakje en dat is het ook, maar bekijk toch even deze video. Je wil natuurlijk geen omliggende tegels, stenen of buizen beschadigen.

Tegels gewipt? Schep dan de onderliggende laag bestratingszand weg. Als je een opstaand randje wil, zet je de gewipte tegels rechtop om je tuintje heen.

Stap 4: Aarde & planten erin

Strooi tuinaarde en eventueel wat compost in je tuintje, woel het om met de onderliggende grond en zet je nieuwe planten in de aarde (net zo diep als ze in de pot stonden).

Stap 5: Water

Jouw fonkelnieuwe geveltuintje redt zichzelf verder wel, maar heeft één ding nodig: water. Geef je planten in ieder geval in droge, warme zomermaanden om de drie dagen water. Vergeet je het een keertje? Beter één keer veel water dan vaker een klein beetje. Voor mooie, sterke planten met veel bloemen geef je ze daarnaast af en toe wat biologische meststoffen.

Klaar!

Stuur je ons een foto van het resultaat? Vergeet ook niet hier door te geven hoeveel tegels je uiteindelijk hebt gewipt. Het heet niet voor niets Nationaal Kampioenschap Tegelwippen: check hier hoe jouw stad ervoor staat! 

Share this post