Tegelwippen thema mei: Geveltuin

Groener, gezonder en gezelliger

Een geveltuin is een upgrade van je huis en je straat. Het fleurt niet alleen jouw directe omgeving op, ook kleine dieren en insecten zullen zich er meer thuis voelen. Want het valt ons misschien nauwelijks meer op, maar onze leefomgeving is behoorlijk versteend. En al die stenen bieden geen koelte op een hete dag en laten geen water door als het regent. De oplossing? Meer groen! Het onttegelen van je tuin of stoep zorgt ervoor dat al dat water het riool niet overbelast of erger nog, zo je kelder in loopt. Bovendien is bewezen wat wij intuïtief al wisten: een groene leefomgeving is goed voor onze mentale gezondheid.

In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten om een geveltuin te maken. Trek de stoute tuinhandschoenen aan en wip die stoeptegels!

Oké, een geveltuin dus. Hoe dan?

Schep, tuinaarde, planten, water: zo’n tuintje aanleggen kost je een middagje werk. DW’er Annemarie schreef in een blog hoe je in vijf simpele stappen jouw geveltuintje creëert. Groene vingers of niet.

Kijk ook even naar de informatie die de Gemeente Utrecht voor je op een rijtje heeft gezet.

Welke planten zet ik erin?

Het leukste gedeelte: je tuintje inrichten. Houd daarbij – behalve welke bloemen je mooi vindt – twee dingen in gedachten:

• De ligging van jouw gevel. Ligt hij in de volle zon, halfschaduw of schaduw? Een tuin op het zuiden is net even anders dan een tuin op het noorden.
• Jouw toewijding als plantenbaasje. Ben je bereid om te snoeien en extra plantenvoeding te geven? Of is een tuintje dat zichzelf grotendeels wel redt beter aan jou besteed?

Als je van voorpret houdt, kun je eerst een ontwerp maken. Wil je onderhoudsvriendelijke bodembedekkers of liever een bloemrijk tuintje? En wil je met klimplanten misschien een groene gevel creëren? Een groene gevel houdt je huis zomers koeler, doordat de stenen van je gevel minder warmte opnemen.

Je kunt er natuurlijk een hele studie van maken en volleerd botanist worden. Het kan gelukkig ook makkelijker. In deze blog – die we samen schreven met stadsoase Steck – nemen we je bij de hand en geven we je vijf praktische plantentips.

En mag dat allemaal zomaar?

Ja, dat mag! Je hoeft dan ook geen toestemming te vragen, zolang je je maar aan een paar spelregels houdt:
• Laat straatnaamborden zichtbaar.
• Voorkom overlast: plant geen grote (prikkende) struiken of bomen en snoei grote takken op tijd bij.
• Zet geen hek rond je geveltuin.

Als jij samen met je buren jouw straat wil vergroenen, geeft de Gemeente je er zelfs een budget voor. Lees hier onze blog over het Initiatievenfonds.

Zijn er nog meer tegelwippers actief in Utrecht?

Jazeker, onze partners voor het NK Tegelwippen! Want we zijn natuurlijk niet in ons eentje bezig de wedstrijd te winnen; dat doen we samen met een hele rits andere duurzame Utrechtse initiatieven. We stellen er alvast een paar aan je voor.

Utrecht Natuurlijk brengt de natuur dichterbij. Met hun stadsboerderijen en -tuinen willen ze alle inwoners van Utrecht kennis laten maken met een groenere, gezondere en duurzamere stad. Meer groen – en minder tegels – voor de deur sluit dus naadloos aan bij hun missie.

Onze partnerorganisatie Groene Gevels (onderdeel van Enactus Utrecht) werd eind vorig jaar opgericht door vier studenten met een missie: het verduurzamen van Utrecht. Ze hebben hun zinnen gezet op geveltuintjes: met hun onderneming bieden zij inwoners van Utrecht een gemakkelijke manier om hun gevel te vergroenen. In de huidige pilotfase trekken ze eropuit om hiervoor de beste manier te vinden.

De landelijke initiatieven Guerrilla Gardeners en Stichting Steenbreek timmeren ook in Utrecht hard aan de weg om onze leefomgeving te vergroenen. Met “Operatie Bloemenexplosie” wil Guerrilla Gardeners af van de alomtegenwoordige betonlook, en Stichting Steenbreek vervangt samen met bewoners en het bedrijfsleven onnodige verharding door een diversiteit aan groen.

Tegels gewipt?

Vergeet ze niet door te geven en check gelijk op welke plaats Utrecht nu staat. Natuurlijk zijn wij heel benieuwd naar jouw resultaat, dus stuur een bericht naar [email protected] of tag ons op social media!

Share this post