De hoogtepunten van april: energietransitie en wonen

De duurzame maand april zit er weer op. Tijdens deze themamaand organiseerden we een meet-up waarin de gemeente Utrecht met professionals sprak over integraal verduurzamen bij vastgoedprojecten. Ook gingen we van start met het NK Tegelwippen. In deze blog blikken we terug én kijken we vooruit naar het Duurzame Weekend Utrecht 2021.

Meet-up voor professionals: integraal verduurzamen

De centrale bibliotheek verhuisde in 2020 van het Broesepand naar het oude postkantoor op het Neude. Sindsdien wacht het monumentale pand aan de Oudegracht op een nieuwe bestemming. Maar eerst is er een opknapbeurt nodig. Hoe pak je dat op een duurzame manier aan, mét behoud van het monumentale karakter van het gebouw? De gemeente Utrecht, eigenaar van het Broesepand, ontwikkelt een beleidsinstrument dat haar helpt bij het maken van afgewogen keuzes bij dit soort vastgoedprojecten.

Tijdens de meet-up op 20 april presenteerden Naomi Baan Hofman en Simon Baars van de gemeente Utrecht het instrument. Daarbij waren professionals aanwezig van onder andere BAM, de Universiteit Utrecht en de gemeente ‘s-Hertogenbosch. De vraag van de gemeente aan de deelnemers luidde: wat vinden jullie van dit instrument?

Duurzame ambities

Onder leiding van gespreksleider Gert-Jan Jansen bespraken de deelnemers eerst de voorbeeldcasus van het Broesepand. Ze waren het er algauw over eens dat het gebouw toegankelijk moet blijven voor het publiek, bijvoorbeeld in de vorm van een ontmoetingsplek of museum. Als er eenmaal een bestemming is gekozen, kan er gericht worden nagedacht over een duurzame inrichting die daarbij past.

Na de casus bespraken de deelnemers het integrale beleidsinstrument waaraan de gemeente werkt. De gemeente wil het instrument gebruiken om duurzame ambities bij haar vastgoedprojecten tegen elkaar af te wegen. Welke sociaal-economische doelen passen er bij het pand? En welke doelen op de gebieden van energietransitie, gezondheid, natuurinclusiviteit en circulaire economie?

Het gesprek leverde in ieder geval twee bruikbare tips op voor de gemeente. Ten eerste wil je waarschijnlijk voor de verschillende fases van een bouwproject – ontwerp, bouw, beheer – aparte doelen bepalen. Daarvoor kun je verschillende versies van het beleidsinstrument ontwikkelen – voor elke projectfase één. Ten tweede is het instrument niet alleen handig voor intern gebruik, maar is het ook een nuttig middel om met uitvoerders en andere externe partijen over de duurzaamheidsambities te spreken.

Binnenkort organiseren we in samenwerking met de gemeente Utrecht een vervolgsessie over dit onderwerp. Naast de gemeente delen dan ook andere partijen hun ideeën over duurzaam bouwen en renoveren. We houden jullie over dit event op de hoogte.

Challenge: NK Tegelwippen

Groen in de stad heeft allerlei voordelen. Het zorgt voor verkoeling op hete zomerdagen, het helpt bij het afvoeren van regenwater na hoosbuien en het trekt vlinders en vogels aan. Bij het NK Tegelwippen gaan inwoners van verschillende steden de strijd met elkaar aan. Welke stad vervangt de meeste tegels door groen?

Op 30 maart startte de editie van 2021. Daarin neemt Utrecht het op tegen Den Haag. In samenwerking met de gemeente Utrecht en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden wil Duurzame Week Utrechters zo veel mogelijk tegels laten wippen. Na een maand staat de teller nu al op bijna 2500 tegels. Tot 30 september gaan we door met het tegelwippen, op naar ons doel van 10.000 tegels. En je kunt nog meedoen!

Op naar het Duurzame Weekend Utrecht

April was voorlopig de laatste themamaand van Duurzame Week. De komende tijd gaan we helemaal aan de slag met de voorbereidingen voor het Duurzame Weekend Utrecht.

Op vrijdag 9 juli organiseren we voor professionals een congres in festivalsferen. Het thema van dit congres is circulaire economie. Zaterdag 10 juli en zondag 11 juli is er een stadsfestival voor een breed publiek. Op zaterdag hebben we een bruisend festivalprogramma vol workshops en entertainment, op centrale en gemakkelijk toegankelijke locaties in de stad. Op zondag gaan we de wijken in met een programma over duurzaam wonen, duurzaam consumeren en een duurzame omgeving. Het hele weekend laten lokale ondernemers in de winkel- en horecaroute hun duurzame aanbod zien.

Binnenkort maken we meer bekend over het programma en de grote headliners. Houd daarvoor deze website en onze socials in de gaten.

Share this post