Het initiatievenfonds: geveltuintjes met budget van de gemeente

Enthousiast geworden om mee te doen met het NK Tegelwippen, maar heb je geen eigen tuin waarin je de tegels kan weghalen? Geen probleem! 

Initiatievenfonds
Er zijn namelijk ook mogelijkheden waarin je in je buurt een geveltuintje kan (laten) maken. In Utrecht is er namelijk het Initiatievenfonds waar je een aanvraag kan doen voor verbeteringen in jouw eigen buurt. Ze ondersteunen ook groene ideeën zoals een geveltuintje en helpen je zelfs met het aanleggen. Dus, naast dat je een bijdrage kan krijgen voor het kopen van de planten en de grond, kunnen ze je ook helpen met het weghalen van de tegels en het leveren van benodigde materialen. Daarnaast staan de adviseurs van Utrecht Natuurlijk voor je klaar om te kijken hoe je jouw buurt meer groen kan krijgen.

Hoe werkt dat dan?
Heb je een plekje gevonden in jouw buurt waar je een geveltuin zou willen? Kijk of de loopruimte die overblijft nog breed genoeg is. Dit moet minimaal 1.20 meter zijn. Hierna kun je aan de slag met je aanvraag. Je hebt verder geen toestemming nodig van de gemeente om het tuintje aan te leggen als je aan de voorwaarden voldoet. Wil je gebruik maken van het Initiatievenfonds? Doe de aanvraag dan voordat je begint met tegels eruit te trekken. Ze vergoeden alleen projecten die nog niet gestart zijn. 

Ervaringsverhaal van Robert

Robert heeft vorig jaar met zijn buren een geveltuin aangelegd en heeft daarvoor ook gebruik gemaakt van het Initiatievenfonds. Door het aanvragen van een bijdrage via het fonds werden de buren echt over de streep getrokken en werd het een goed afgestemd project met de hele buurt. Samen hebben ze in twee weekenden geveltuintjes aangelegd voor alle panden. “Het was een hoop werk, vooral het afvoeren van al het zand, maar het was leuk om de enthousiaste reacties van alle buurtgenoten te horen. Samen hebben we alle planken gebeitst, de grond klaargemaakt en de planten en bloembollen geplant.” Bijna alle kosten worden vergoed behalve de eigen investeringen van de bewoners (denk aan de planten en je lunches). En je tegels kunnen worden afgehaald door de gemeente Utrecht. Dus zeker de moeite waard als je samen je buurt wat groener wilt maken. Zie hieronder het eindresultaat.

initiatievenfonds-geveltuin-voor      

Share this post