Tegelwippen Thema juni: de bloemrijke tuin

Een bloemrijke tuin = puur tuingeluk

Als je eenmaal een lading tegels hebt gewipt, staat niets je meer in de weg om al die vrijgemaakte ruimte te vullen met bloemenpracht. In juni storten we ons dus vol overgave op de invulling van onze tuin: hoe bloemrijker hoe beter. Want tegelwippen is leuk, maar een bloemrijke tuin is waar we het allemaal voor doen.

We zouden Duurzame Week niet zijn als we je niet zouden aanmoedigen om zo natuurvriendelijk mogelijk te werk te gaan (check hiervoor ook Waterproof 030). Maar je hoeft je eigen wilde ideeën niet aan de kant te schuiven. Vaak geldt namelijk: als jij er blij van wordt, wordt de natuur dat ook. Stenen eruit, veel betaalbare en kleurrijke planten, een oase voor bijen, hommels en vlinders: maak er jouw paradijsje van! We geven je deze maand volop praktische tips & tricks voor optimaal tuingeluk. Ready? Let’s do this!

Wat je van dichtbij haalt…

Allereerst: zoek niet te ver naar een mooie invulling voor jouw bloemrijke tuin. Inheemse plantensoorten kunnen beter tegen de Hollandse seizoenen en weten het beste uit onze bodemtypes te halen. Bovendien zijn juist kwetsbare diersoorten vaak afhankelijk van bloemen en planten die hier van oorsprong voorkomen. En niet te vergeten: echt Hollandse planten bloeien ook prachtig! Vraag bij jouw tuincentrum dus naar inheemse (en biologische) bloemzaden en planten. Onze partner Steck kan je hierover bijvoorbeeld goed adviseren.

Zo uit je tuin op je bord

Een bloemrijke tuin in bloei is natuurlijk leuk om naar te kijken, maar wist je dat je veel planten ook kunt eten? Als je de juiste soorten kiest, kun je voor je het weet aan de oogst beginnen. Nou hoef je niet gelijk een hele moestuin aan te leggen. Je kunt met onderhoudsarme kruiden, fruit en groente al veel. Deze soorten zet je bijvoorbeeld makkelijk in je tuin:

  • Kruiden: lavendel, munt, peterselie, bieslook en koriander.
  • Fruit: aardbeien, frambozen, bosbessen, rode bessen en bramen.
  • Groente: venkel, wortel, sperziebonen, tomaten en bietjes.

Ook vaste planten kunnen heel smakelijk en gezond zijn. Versier bijvoorbeeld eens een salade met bloemblaadjes, maak je eigen bloemensiroop of trek thee van bloemblaadjes. Je kunt veel jonge plantenscheuten ook goed blancheren. We noemen een paar voorbeelden van planten(delen) die je eens kunt proberen: de dropplant, de klokjesbloem, Oost-Indische kers, goudsbloemen, klimroos en dahlia’s. Doe vóór je eerste hap wel even je research over welke plantendelen eetbaar (en lekker) zijn of lees onze blog over de eetbare (gevel)tuin.

‘n Bijzzzzzonder bloemrijke tuin

En als je tuin dan vol kleurrijke bloemen en geurige kruiden staat, behaal je gelijk je volgende duurzame doel: het aantrekken van bestuivers als bijen, hommels en vlinders. Ook met een kleine tuin kun je veel voor ze betekenen, want een bij vliegt hooguit 200 meter naar zijn volgende bloemige bestemming. Jouw tuintje is dus een welkome pitstop. Daarom stimuleert de Bijenstichting het creëren van ‘bijenlinten’: aaneengeschakelde bijvriendelijke plekken zoals tuinen en bijenhotels.

Insecten – en overwinterende egels – vinden het ook fijn als jij je tuin niet te netjes opruimt (een typische win-winsituatie als je het ons vraagt). Hoopjes bladeren en losse stapels tegels vormen voor hen een fijne plek om zich te verschuilen en te nestelen.

Het zonnetje in huis je tuin

Als je een plant koopt, staat op het etiket vaak of hij van zon, halfschaduw of schaduw houdt:

  • Zon: minstens 5 uur per dag vol in de zon;
  • Halfschaduw: maximaal 4 uur per dag in de volle zon;
  • Schaduw: maximaal 2 uur per dag in de volle zon.

Bloemen halen hun energie uit zonlicht (fotosynthese) en de grond. Hoe beter de situatie in jouw tuin past bij die specifieke soort, hoe happier de plant (en hoe meer bloemen). Voor een bloemrijke tuin zorg je dus dat je planten genoeg zonlicht krijgen. Je kunt ook organische meststoffen gebruiken om de grond zo voedzaam mogelijk te maken.

Hoe kom je er nou achter wat in jouw tuin de beste plek is? Observeer in de zomer eens een paar keer per dag de stand van de zon in jouw tuin. Of bepaal met Google Maps het noorden, oosten, zuiden en westen ten opzichte van jouw tuin. De zon komt op in het oosten en gaat onder in het westen. Zo kun je dus afleiden waar in jouw tuin de meeste zon schijnt.

The birds and the bees, the flowers and the trees

Vlijtig gewipt, gewied en gezaaid? Wij bewonderen graag jouw bloemrijke tuin. Stuur ons een berichtje via [email protected] of op social media

Share this post