Van grijs naar kleurrijk: maak van je tuin een bloemenzee

Het NK Tegelwippen is in volle gang! Steeds meer mensen zijn bezig hun tuin te vergroenen en klimaatbestendig te maken. Heb jij nog wat inspiratie nodig voor jouw tuin of balkon? Wat dacht je van bloemen, bloemen, en nog eens bloemen? Dat is niet alleen hartstikke gezellig, maar ook heel goed voor de natuur. In deze blog lees je daar meer over en helpen we je op weg om zelf succesvol een bloemenzee te creëren!

Waarom bloemen in je tuin?

Bloemen fleuren elke omgeving op en veel exemplaren ruiken ook nog eens heerlijk. Maar er is nog een betere reden waarom een bloemrijke (moes)tuin of fleurig balkon een goed idee is. Met bloeiende planten creëer je niet alleen een aantrekkelijke plek voor jezelf, maar ook voor insecten als bijen, hommels en vlinders. En dat is belangrijker dan je denkt: in de afgelopen 30 jaar is namelijk 76% (!) van alle insecten verdwenen, doordat ze buiten de natuurgebieden amper plekken hebben om te leven. Dat betekent dat andere dieren die leven van insecten, het óók steeds moeilijker krijgen.

Bovendien worden zonder insecten bloemen, gewassen en bomen niet meer bestoven. Ze zijn onmisbaar voor het groeien van groenten en fruit. Ook als jij zelf een moestuin hebt met vruchtdragende gewassen, is het dus van belang om hier met bloemen insecten naartoe te trekken. Zonder bijen geen aardbeien! Een win-win dus.

Bloemen het hele jaar door

Fuchsia bloemen bloeien lang
Fuchsia’s bloeien van mei tot de eerste vorst

De meeste planten bloeien alleen in een bepaalde periode van het jaar. Dus als je (bijna) het hele jaar door bloemen in de tuin wil hebben, moet je je planten slim uitkiezen. Let erop dat je niet alleen de planten koopt die nu in bloei staan. Je geniet dan weliswaar meteen van een grote bloemenpracht, maar als alles tegelijk bloeit heb je de rest van het jaar een kale boel.

Kijk dus goed naar de bloeiperiode van de planten die je kiest. Zo bloeien tulpen en viooltjes bijvoorbeeld vooral in het voorjaar en herfstasters – de naam zegt het al – in de herfst. Ook zit er verschil in hoe lang een plant bloeit. Kort bloeiende planten kunnen absoluut prachtig zijn, maar van een langbloeier kun je maandenlang genieten.

Kies voor winterharde, meerjarige planten

Als je in een bloemrijke tuin gaat investeren, doe het dan liefst goed en kies voor meerjarige planten die winterhard zijn. De uitbundigste bloeiers gaan vaak maar één jaar mee, tenzij je ze stekt of vorstvrij kunt laten overwinteren. Vaste bloemplanten moeten hun energie verdelen over de bloemen én de rest van de plant, maar kun je daardoor wel steeds opnieuw in bloei laten komen.

Dat doe je door te snoeien in het voorjaar. Wees niet te enthousiast en wacht de winter rustig af, want de uitgebloeide bloemen zijn perfecte overwinterplekken voor insecten en dienen ook als nestmateriaal voor vogels. Hoe je snoeit voor het beste resultaat verschilt per plant. Voor de meeste planten, zoals vlinderstruiken bijvoorbeeld, geldt dat je de plant voor 2/3 snoeit om  ruimte te maken voor nieuwe groei en bloemknoppen en zo de plant te ‘verjongen’.


De Rododendron: een vaste winterharde plant die lang bloeit en mooi groen blijft in de winter

Bloemenzee op je balkon

Lavendel

Geen tuin? Geen zorgen. Je kunt heel veel soorten bloemen kweken in potten. Ideale bloeiers voor in potten zijn bijvoorbeeld geraniums, salvia, lavendel, dahlia’s (met name de lage soorten), verbena en viooltjes. Mooi meegenomen: deze soorten zijn echte insectenmagneten! Ook bloeien de meesten vanaf mei tot de eerste vorst, extra lang genieten dus!

Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Steck Utrecht.

Share this post