Maak een eetbare geveltuin naast je voordeur

Met een geveltuintje geniet je in het klein van tuinieren, bloemen en planten. Als dikke bonus draag je ook nog bij aan de vergroening van jouw straat. Hoe leuk zou het zijn als je daarnaast jouw eigen verse ingrediënten uit je geveltuintje kan oogsten? In deze blog vertellen we je hoe je een eetbare geveltuin kan maken.

Eetbare bloemen in je geveltuin

Achter de geraniums zitten? Ja graag! De Geurgeranium (Pelargonium graveolens / odoratissimum) geeft jouw geveltuin niet alleen kleur, maar ook een heerlijke geur. De bloemetjes van de geurgeranium hebben een delicate smaak en kan je gebruiken in salades, limonade, gebak en toetjes. Je kan de blaadjes als smaakmaker toevoegen door ze fijn te knippen en ook als garnering doen ze het goed. De meest gebruikte geurgeraniums zijn die met rozen-, citroen-, sinaasappel- en pepermuntgeur.

Een van de meest bekende eetbare planten is de Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) waarvan de bloem veel wordt gebruikt als garnering bij zowel koude als warme gerechten. De bladeren en bloemen hebben een peperachtige smaak (een beetje vergelijkbaar met tuinkers) en doen het supergoed als basis voor kruidenboter, pesto of vinaigrette. Van de bloemknoppen kan je zelfs ‘kappertjes’ maken, lees hier hoe. Kortom, de Oost-Indische kers is een veelzijdige plant en een must in de eetbare geveltuin

Een minstens zo veelzijdige eetbare plant is Komkommerkruid (Borago officinalis). Komkommerkruid heeft mooie paarsblauwe bloemetjes, die je vast wel herkent. Ook van deze plant is alles eetbaar en de bladeren smaken naar, je raadt het al, komkommer. Van de bladeren kan je thee trekken en de bloemen zijn een eyecatcher op een salade. Andere bloemgarnering waarmee jouw gerechten er spectaculair uit zullen zien zijn viooltjes, goudsbloem, afrikaantjes en lavendel. Ook de bloemen van courgette en venkel zijn toppers.

 

Maak een kruidentuintje

Natuurlijk kan je kruiden in je geveltuin zetten. Vanwege de kwetsbare plek pal aan de stoep is het wel aan te raden om stevige, struikachtige kruiden te gebruiken. Basilicum of dille zijn daarom niet geschikt, maar salie, rozemarijn of laurier kunnen wel tegen een stootje. Een bijzonder veelzijdig, eetbaar en helaas wat minder bekend kruid is Lievevrouwebedstro (Galium odoratum) Je kan er azijn, limonade en wijn mee maken en dit kruidje smaakt ook goed in zoete desserts. Hier vind je recepten met Lievevrouwebedstro.

Elke dag verse muntthee uit je eigen geveltuin? Dat kan, maar let op: munt is een woekerplant en zal in no time je hele geveltuin overnemen als je hem niet begrenst. Zet munt met pot en al in de grond zodat de wortels niet door kunnen groeien. Kruiptijm raden we ook af, want die gaat (de naam zegt het al) door je tuin kruipen en verstikt daarmee andere planten. In het algemeen geldt voor kruiden dat je goed over de standplaats moet nadenken: heb je een geveltuin met weinig zon, plaats dan geen mediterrane kruiden.

Moestuin+ geveltuin = moesgeveltuin

Met verse ingrediënten uit je eigen moesgeveltuin koken, hoe tof is dat! Vanwege de beperkte afmetingen van een geveltuin, is het voor een moestuintje aan te raden verticaal te tuinieren. Van o.a. courgette, sperziebonen en doperwten bestaat een variant op stam, die heel geschikt zijn voor geveltuinieren. Deze zogeheten rankende soorten, maken zelf lange draadachtige grijpers (ranken dus) waarmee ze zich vastgrijpen en omhoog klimmen. Ze hebben alleen wel een klimrek nodig. Dat kan je maken van hout of gaas, wat je dan weer bevestigd aan de gevel. Extra ondersteuning met bamboestokken of touw kan soms nodig zijn. In deze lijst vind je 34 eetbare klimmers voor je verticale geveltuin. Ook niet rankende groente en fruit kan je op die manier ondersteunen, denk aan tomaat, bramen of framboos: alle drie goede opties voor je geveltuin.

Je kan natuurlijk ook laagblijvende planten in je moestuin zetten. Let ook hier weer op de standplaats. Spinazie moet bijvoorbeeld niet in de volle zomerzon omdat het blad dan gaat doorschieten en bitter zal smaken. Prei en aardappels daarentegen vinden een zonnetje hartstikke lekker. Check sowieso altijd de zaai-instructies of gebruik een moestuinapp zoals de Makkelijke Moestuin app of eentje uit deze lijst.

Geen WC

Superleuk hoor die eetbare geveltuin, maar hoe zorg je er nou voor dat je tuintje geen honden en katten-wc wordt? Helaas mag je geen hek om je geveltuin zetten, maar er zijn andere oplossingen. Zo houden de meeste katten niet van koffiedik dus dat kan je over de grond strooien. Je kan ook cacaodoppen over de grond strooien. Zowel honden als katten vinden dat niet fijn voelen aan hun pootjes. Cacaodoppen zorgen er ook voor dat er langer vocht in de bodem blijft. Daarbij composteren ze wat weer voeding aan de bodem geeft. Vergeet daarna alleen niet nieuwe doppen te strooien 😉 Kriskras stokjes in de grond prikken belemmert ook de toegang tot je geveltuin. Gebruik stokjes van zo’n 20-25 cm en zet ze diagonaal in de grond. Tot slot geldt: hoe voller het tuintje, hoe kleiner de kans dat honden en katten er gaan zitten. Zij houden wel van een beetje ruimte, dus als je wat onkruid laat staan lopen ze jouw eetbare geveltuin vast voorbij. Wist je dat onkruid sowieso goed is voor je tuin? Steck heeft daar deze leuke blog over geschreven.

Als je een eetbare geveltuin nou toch niet ziet zitten, kan je in deze blog lezen welke ‘gewone’ planten jouw geveltuin tot een toptuin maken. Ook Steck helpt je met deze tips graag bij het aanleggen van jouw tuin.

Share this post