Ervaringsverhaal: Hoe ga je van een tegeltuin naar een groen paradijsje?

Toen Nina en Emile afgelopen herfst in hun nieuwe huis kwamen, was de tuin niet helemaal wat ze voor ogen hadden. Het was compleet betegeld met alleen aan de borders nog wat groen. “Deprimerend was het” aldus Nina. Er kwam weinig zonlicht in de tuin en ook was het in de woonkamer vaak donker.

Tuinwensen van Nina

Genoeg reden om aan de slag te gaan. Dus, de schop erin! Tegen het einde van het jaar gingen ze aan de slag met hun wensen voor de tuin. Ten eerste moest het wat lichter en frisser worden. Iets waar je blij van wordt als je ernaar kijkt. Ze wilden een tuin waar het water beter weg kon stromen bij veel regen. Dat betekende: alle tegels eruit! Last but not least: de tuin moest een insect- en vogelvriendelijke tuin worden met veel groen om het aantrekkelijk te maken voor allerlei soorten!

Tegelophaalservice

Met de hulp van een tuinarchitect is er een ontwerp gemaakt die ze daarna verder zelf in de praktijk hebben gebracht. Eerst gingen alle tegels eruit. Die konden gemakkelijk opgehaald worden door de gemeente Utrecht die een tegelophaalservice heeft. Je krijgt dan stevige zakken mee waar je de tegels in kan doen en die worden dan voor je deur opgehaald. Gratis en voor niets.

Ontwerp van de tuin

Er zijn looppaden en een terras gemaakt met houten vlonderplanken. Deze liggen op dwarsbalken en een deel wordt ondersteund met nog een paar oude tegels (recycling!). Door te kiezen voor deze techniek kan het water makkelijk in de grond trekken na een harde regenbui. De rest van de tuin is eigenlijk voor al het groen. Er zijn nu een aantal grote plantenbakken waarin planten en bloembollen staan. Daarnaast een hoop bodembedekkers zoals kruipend zenegroen. Verder is de achtermuur wit geschilderd om meer licht in het huis te krijgen en is er achter in de tuin ook een plek gemaakt voor vogelvoer. Deze winter was het al spitsuur, dus Nina heeft al volop kunnen genieten van alle wildlife in de nieuwe tuin.

Insect- en vogelvriendelijke tuin

Als je je tuin vriendelijk wilt maken voor insecten en vogels, dan is het handig om te kijken wat voor planten je gaat plaatsen. Op de website van de vogelbescherming kun je bekijken welke planten daar het beste geschikt voor zijn en inheems zijn. Zo kan je kijken naar wat voor insecten de planten aantrekken en daarmee dus ook weer welke vogels! Ga met een lijstje van planten die geschikt zijn voor jouw tuin naar je lokale tuincentrum en check daar welke planten je zou willen hebben. Denk daarbij ook aan waar je de planten in de tuin gaat neerzetten in verband met schaduw en zon behoefte van de planten.

Share this post