Tegel eruit, maar wat moet erin voor de bijen?

Tegels eruit, groen erin. Dat klinkt makkelijk. Maar hoe weet je nou welk soort groen? En als je je tuin dan ook een fijne plek voor bijen wil maken, welke bloemen zet je er dan in?

Veel zon of juist veel schaduw in je tuin

Heb je een tuin op het noorden, dan kun je vaak het beste voor bloemen en planten kiezen die dol zijn op schaduw. Maar ook met een tuin op het zuiden, kun je veel schaduwrijke plekken in je tuin hebben. Bijvoorbeeld door grote bomen of een flat ‘in je achtertuin’. Kijk daarom goed naar jouw tuin: op welke plekken wil je bloemen planten? Lees hier meer tips voor bijvoorbeeld een eetbare invulling van je tuin of hoe je van een grijze naar een bloemrijke tuin gaat.

Help de wilde bij

Een tuin vol bloemen is vaak prachtig. Maar ga je alleen voor een mooie tuin of wil je ook helpen de biodiversiteit in de stad te verbeteren? Door bijvoorbeeld bloemen of planten in je tuin die interessant zijn voor bijen. In Utrecht leven meer dan 44 verschillende soorten wilde bijen. Sommige van deze bijen zijn afhankelijk van één bepaalde plantensoort, zonder die plant kunnen ze niet leven. Als we de bijen willen helpen, hebben we meer van deze plantensoorten nodig.

En vraag je je af waarom we de Utrechtse bijen moeten helpen? Bekijk dan de aflevering ‘Waarom zijn Utrechtse bijen zo lui?’ van Loekie doet een onderzoekie op YouTube.

Geniet zelf ook van verschillende bloemen

Dus ren naar het tuincentrum of de bloemenmarkt en ga op zoek naar Brede Lathyrus, Witte Reseda, Grote Wederik, Grote Kattenstaart en Campanula. Goed voor de wilde bijen en mooi voor je tuin. Het leuke aan deze plantensoorten is dat ze bloeien in verschillende periodes. Dus zet verschillende soorten planten in je tuin. Dan help je niet alleen de wilde bijen, maar kun je ook zelf langer genieten van bloemen in je tuin.

Wil je meer weten over bijen? Lees dan onze andere blog titel van Tom’s blog of kijk voor meer informatie op de wilde bijenkaart.

Share this post