5 tips om je tuin hittebestendig te maken

Herinner je je die extreme hitte van vorig jaar nog? De temperaturen liepen op sommige plekken op tot wel 35 graden of zelfs nog warmer. Aangenaam in de tuin zitten is er dan voor veel mensen niet meer bij. Hoe zorg je ervoor dat je tuin koel blijft tijdens extreem hete dagen? De twee belangrijkste elementen die zorgen voor verkoeling zijn schaduw en wind. Wij geven je 5 tips die zorgen voor een koelere tuin, zodat je de hele zomer lekker in de tuin kunt genieten.

Minder tegels

Tegels zorgen ervoor dat je tuin tijdens warme dagen nog warmer wordt. Tegels nemen namelijk de warmte van de zon op en stralen deze uit. Als je veel tegels hebt dan verandert je tuin ’s zomers in een soort van keramische oven. Als je tuin door schuttingen ook nog windstil is loopt de temperatuur hier al snel heel wat graden op. Je kunt het verschil tussen groen en tegels goed merken wanneer je op een warme dag met je blote voeten van het (koele) gras op de (hete) tegels gaat staan. Geloof ons maar op ons woord, want pas op; je zult niet de eerste zijn die hier blaren aan overhoudt. Ga je je tegels wippen? Meld ze aan bij het NK Tegelwippen.

Plant een boom

Bomen zijn misschien wel de beste verkoelers. Ze zorgen voor veel schaduw. Daarnaast verdampen ze via hun bladeren water. Dit zorgt voor extra verkoeling. Er zijn heel wat soorten bomen. Zoek een soort boom die goed past bij jouw tuin. Heb je maar een kleine tuin en wil je niet dat heel je tuin in de schaduw van de boom valt, kies dan voor een boom die klein blijft of niet snel groeit. Kijk goed waar je de boom plaatst en waar de schaduw valt. Je kan ook kiezen voor een boom met een meer open kruin. Dan heb je een goede mix tussen schaduw en licht. Laat je adviseren bij een tuincentrum of kweker.

Groene schutting of gevel

Ook een muur of schutting zorgt, zeker als ze van steen zijn, voor extra warmte. Met een groene gevel of schutting zorg je voor meer koelte. Zonnestralen zullen niet meer direct op de muur vallen. Hierdoor blijft het een stuk koeler in de tuin. Een groene gevel heeft als bijkomend voordeel dat het geluid dempt en als extra isolatielaag dient in je woning. Het zal binnen dus ook een stuk koeler blijven. Daarom worden geveltuintjes ook steeds populairder. Je kunt dezelfde planten gebruiken als bij een pergola. Een andere populaire en makkelijke plant is de Hedera (klimop). Deze moet je wel regelmatig snoeien.

Pergola

Wat is er lekkerder dan op een hete dag heerlijk onderuit zakken onder de pergola. Een pergola zorgt voor veel verkoeling. Het is ook niet voor niets dat je ze veel tegenkomt in mediterrane landen. Kies voor een met groen begroeide pergola voor extra verkoeling. Groen warmt veel minder op dan bijvoorbeeld een canvas doek. Een mooie plant voor een pergola is de Blauwe Regen. Deze geeft prachtige hangende bloemen. Ook andere planten of een combinatie van planten is mogelijk. Met een Druivenplant profiteer je naast schaduw van heerlijke vruchten. De Klimroos zorgt voor een zee aan bloemen en is een populaire keuze als je je tuin extra romantisch wilt maken.

Lichte kleuren

Waar misschien minder snel aan gedacht wordt, is het gebruik van lichte kleuren. Als het warm is draag je liever een wit t-shirt om het koel te houden. Dit geldt voor je tuin hetzelfde. Met lichte kleuren zorg je ervoor dat je tuin warmte afketst in plaats van opneemt. Donkere tegels worden veel warmer dan lichte tegels. Hetzelfde geldt voor de kleur van de schutting of schuurtje. Let bij de materiaalkeuze dus op welke kleur het is of schilder het in een lichte kleur. Zoals in de tuin van Nina.

Bonustip: Groendak

Net als een groene gevel zorgt een groendak voor betere isolatie. Een groendak warmt minder op en straalt minder warmte uit naar binnen en naar buiten. Je profiteert dus dubbel. Ook de natuur is er blij mee en je dak kan langer meegaan omdat je dak minder snel slijt door schadelijke zonnestraling. Begin klein met een groen dak op je schuurtje. Dit zorgt ook nog eens voor mooier uitzicht vanuit je slaapkamerraam.

Share this post