Deze vijf hittebestendige planten groeien dapper door

Nederland staat bekend om zijn natte weer, maar door klimaatverandering is de grond ’s zomers juist vaak kurkdroog. Een hittebestendige tuin is geen overbodige luxe, want soms regent het wekenlang geen druppel. Hoe voorkom je dan dat je tuin op een woestijn gaat lijken, en dat je geen water verspilt door steeds te moeten sproeien?

Droogtebestendige tuin
Gemeenten denken hard na over manieren om de stad klimaatbestendiger te maken. Jij kunt ook een steentje bijdragen. Of eigenlijk, om in het thema van het NK Tegelwippen te blijven: je stenen juist verwijderen. Want groen is het antwoord op veel klimaatproblemen binnen de stad. Maar wat zet je dan in plaats van die stenen?

Taaie tuinplanten
Zelfs in een woestijn groeien planten, dus ook in jouw tuin gaat het lukken. Je moet alleen wel de juiste soorten selecteren. Je hebt gelukkig keuze uit meer dan cactussen en tuimelkruid alleen. Van de volgende vijf droogtebestendige soorten heb je ook in hete zomers veel plezier. En dan hoef jij niet meer te slepen met die tuinslang.

  1. Stokroos

Deze dappere bloeier laat zich niet uit het veld slaan door een beetje droogte. Hij haalt zijn water dieper uit de grond dan de rest en slaat het op in zijn dikke steel. De bloemen kunnen zowat alle kleuren hebben, de een nog mooier dan de ander. Hij doet het ook goed in smalle geveltuintjes. Als hij na twee jaar bruine zaadbollen krijgt, kun je daar de zaden uithalen voor nieuwe stokrozen. Die zouden je wel eens kunnen verrassen, want ze hebben niet per se dezelfde kleur!

  1. Vetplanten

Succulenten zijn binnenhuis populair vanwege de makkelijke verzorging, maar dat geldt buiten natuurlijk ook. Een vetplant slaat namelijk water op in zijn bladeren, wortels of stengel. Cactussen vallen onder deze categorie, maar ook prachtige planten als sedum, aloë en sempervivum. Ze houden van zon, dus geef ze een licht plekje in je tuin.

  1. Bolletjeskool

Crambe cordifolia is een vaste plant die prima overweg kan met droge grond. Aan het begin van de zomer gaat hij uitbundig bloeien met heel veel kleine bloempjes, die heerlijk ruiken. Ook de bijen doe je hier een plezier mee. Zet hem vooral midden in de zon, dan krijg je de mooiste bloemen.

  1. Echinacea

De zomerse zonnehoed bloeit vanaf juli tot in de herfst. De bekende rozerode bloemen met hun afhangende blaadjes lijken op een hoedje, vandaar de Nederlandse naam. Hij kan niet alleen tegen droogte, hij heeft het zelfs nodig. Bij nattigheid gedijt hij namelijk helemaal niet goed.

  1. Kruiden

Veel kruiden zijn verrassend genoeg hittebestendig. Zo blijven rozemarijn, lavendel en tijm ook happy met weinig water. Fijn, want zo gebruik je ze dus ook het grootste deel van het jaar in de keuken.

Behalve deze vijf zijn er natuurlijk nog veel meer planten die met droogte overweg kunnen. Vragen? Stel ze aan onze partner Steck Utrecht!

Share this post