Tegelwippen thema augustus: op vakantie in je eigen tuin

In augustus hebben veel mensen vakantie dus welk thema is er dan toepasselijker dan het thema ‘Op vakantie in je eigen tuin’? De een pakt de auto naar een vakantiebestemming. De ander wacht nog even om écht weg te gaan zonder Corona-restricties en geniet heerlijk in hun eigen tuin. We kijken deze maand even terug naar een aantal van de velen mensen die tegels hebben gewipt in hun tuin en deze zomer heerlijk kunnen genieten in hun nieuwe tuin. Bij elkaar wipten zij 61m2 aan tegels!

Utrechtse tegelwippers

Maak kennis met deze fantastische tegelwippers uit Utrecht. Margot woont in een versteende nieuwbouwwijk waar al het groen nog moet gaan groeien. Zij was de gemeente een stapje voor met vergroenen door een prachtige bloemrijke geveltuin aan te leggen. Walter en Suzan vervingen 35m2 aan tegels voor graszoden en inheemse plantensoorten. In de tuin van Gary & Leontine werd bijna driekwart van hun tegels gewipt en vervangen voor graszoden. Hun dochtertje van twee springt er heerlijk op los op de trampoline en ze picknicken en houden heerlijk vakantie in eigen tuin.

Margot’s bloemrijke geveltuin

Margot’s tuin springt letterlijk uit het versteende straatbeeld in de nieuwbouwwijk waar ze woont. In nieuwbouwwijken worden vaak eerst de huizen opgeleverd en duurt het nog even voordat het groen geplaatst wordt of volgroeid is. De voortuinen in deze straat waren moeilijk te onderscheiden van de stoep, waardoor mensen regelmatig door haar voortuin liepen. Genoeg redenen om tegels te wippen en een bloemrijke geveltuin aan te leggen.

vakantie in eigen tuin
Voor

Niet alleen Margot is heel blij met haar voortuin, maar ook de insecten en mensen die bij haar op bezoek komen. Doordat ze (hopelijk niet lang meer) nu nog de enige in haar straat is die een geveltuin heeft, is haar huis gemakkelijk te vinden. Margot maakte uiteindelijk geen gebruik van de tegelophaalservice van de gemeente Utrecht. Echter raadt ze iedereen wel aan om op tijd die aanvraag in te dienen, zodat je niet zelf je tegels hoeft weg te brengen.

Vakantie in eigen tuin
Na

Genieten van 35m2 aan groen bij Walter en Suzan

Walter en Suzan zijn erg begaan met de natuur en voelen zich verplicht om hun steentje bij te dragen, of beter gezegd, weg te halen om de bijen, hommels en vlinders een handje te helpen. Samen maakten zij een plan om een tuin aan te gaan leggen met zoveel mogelijk bloeiende inheemse bloemsoorten.

Nadat zij alle tegels hadden gewipt en ze waren opgehaald door de tegelophaalservice van de gemeente Utrecht hebben zij het zand afgevoerd en tuinaarde laten aanbrengen. Daarna werden de graszoden aangelegd. Het plan voor de toekomst is om steeds stukjes gras weg te halen en op die plek een bloeiende plant of struik neer te zetten. Walter en Suzan hebben een overzicht van planten en bloemen die uitermate geschikt zijn voor onze bijen-en hommelsoorten. Uiteindelijk zal de hele tuin één grote bloemenzee worden.

vakantie in eigen tuin

Walter & Suzan zijn erg blij met hun tuin. “De tuin ziet er super fris uit met al dat groen. Wat ons ook opviel is dat het niet zo warm meer is in de achtertuin als het flink zonnig weer is. Met de tegels was het super warm op het terras het gras was lekker koel aan onze voeten. De tegels houden de warmte echt vast en dat merkte wij dus direct.” aldus Walter & Suzan. Geniet van jullie vakantie in eigen tuin!

vakantie in eigen tuin

Picknicken in de groene tuin van Gary & Leontine

Als er iemand blij is met de groene tuin van Gary en Leontine dan is het wel hun dochtertje. Zij springt er nu vrolijk op los op haar trampoline. Gary en Leontine hebben een kleine tuin van 26 m2 die volledig bedekt was met tegels. Ze maakten gebruik van de tegelophaalservice van de gemeente Utrecht en lieten hun tegels ophalen. Doordat ze een datum konden afspreken met de tegelophaalservice konden ze daar de rest van hun planning op afstemmen.

vakantie in eigen tuin

Het looppad naar het schuurtje toe wilden ze behouden, maar de rest van de tuin is nu voorzien van gras. Het gras hebben ze laten leggen. In een later stadium willen ze meer bloemen en bomen planten. Voor nu genieten ze enorm van hun tuin. Ze kunnen er heerlijk picknicken en borrelen en creëeren zo dagelijks het gevoel van vakantie in eigen tuin. Wat hen ook opviel na het vergroenen van hun tuin was dat na harde regenbuien het water in de tuin trok en dat hun schuur ook niet meer onder liep met water. Leontine en Gary wipten 330 tegels en raden iedereen aan het ook te doen. “Begin gewoon met die tegels. De rest volgt vanzelf”, aldus Gary.

Tips en voordelen

De Utrechtse tegelwippers delen graag hun tips om ook jullie aan te sporen je tuin te vergroenen. Om jullie extra te motiveren delen zij ook de voordelen die zij ervaren.

Tegelwip tips

 1. Doe tijdig je aanvraag voor de tegelophaalservice.
  Wil je je tuin gaan vergroenen? Super! Laat die tegels lekker zo snel mogelijk ophalen dan is het daarna des te makkelijker om écht te gaan beginnen met vergroenen.
 2. Geen groene vingers? Strooi zaadjes
  Heb je niet zo’n groene vingers? Geen probleem! Zakjes met zaadjes zijn niet duur en het groeit vanzelf. Ook al doe je niets. Er komt uiteindelijk allemaal groen.
 3. Lees je in.
  Wandel eens door een tuincentrum of spreek af met een leuke buur met groene vingers. Zo kom je achter een hoop mogelijkheden en kun je gericht aan de slag. En misschien helpt ie wel mee. Of bekijk de vele tips die op NK Tegelwippen pagina van Duurzame Week geplaatst zijn.
 4. Gewoon doen!
  Waar wacht je nog op? Doe het gewoon. Wip die tegels en vergroen. Ook als je nog niet meteen een idee hebt wat je erin wilt zetten. Het is sowieso al een goed idee om te beginnen. De rest van de ideeën komen vanzelf.

vakantie in eigen tuin

De voordelen van een vergroende tuin

“Het is vrolijk. Mensen lopen niet meer door mijn voortuin. Voorheen gebeurde dat nogal eens omdat alles tegel was. Het is goed voor de insecten.”
(Margot over haar geveltuintje)

“Ten eerste ziet de tuin er super fris uit met al dat groen. Wat ons ook opviel is dat het niet zo warm meer is in de achtertuin als het flink zonnig weer is. Met de tegels was het super warm op het terras. Het gras voelt lekker koel aan onze voeten. De tegels houden de warmte echt vast en dat merkte wij dus direct.”
(Walter & Suzan)

“We definitely spend more time in the garden now. It is fresher. Our daughter of 2 can jump on her trampoline more safely. We have picnics/borrels more often as it feels like a more natural environment. We also noticed with the heavy rains of this summer that the garden was absorbing more water and our shed is not flooded anymore.
(Gary & Leontine)

Heb jij ook tegels gewipt? Tag ons dan! We delen maar wat graag vergroende tuinen of geveltuintjes in Utrecht. Vergeet je tegels niet aan te melden bij het NK Tegelwippen. Ben je geïnspireerd door deze Utrechtse tegelwippers. Mooi! Kijk voor inspiratie om jouw tuin te vergroenen op de NK Tegelwippen pagina van Duurzame Week. We wensen je alvast een fijne vakantie in eigen tuin.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email