Tegelwippen thema september: samen aan de slag in je tuin

September, de laatste maand van het NK Tegelwippen is aangebroken. Dat betekent natuurlijk niet dat je hierna geen tegels meer mag wippen. Ga er vooral lekker mee door. Deze maand focussen we ons op het thema: samen aan de slag in je tuin. Samen bereik je namelijk meer.

Samen aan de slag in je tuin

Misschien ben je in je eigen tuin al uitgewipt en heb je nog tijd (én zin) over om je buren te helpen met hun tuin. Is je buurman niet zo goed op been? Of heeft hij gewoon niet zo’n groene vingers? Reden genoeg om eens even langs te gaan en wat tegels te wippen.

Naast je buren helpen kun je natuurlijk ook samen met je buren actie ondernemen om je straat te vergroenen. Wonen jullie in een versteende straat? Er is vast nog plek genoeg voor leuke geveltuintjes of vergroen je straat met bloemrijke boomspiegels. Voor dit soort gezamenlijke projecten kun je het initiatievenfonds aanschrijven. Dan ontvang je een leuk bedrag om jullie straat te vergroenen.

Burendag 2021

Ook dit jaar is het weer burendag. Tijd om weer eens gezellig samen de handen uit te mouwen te steken. Op 25 september kun je meedoen aan allerlei geïnitieerde projecten. De mogelijkheden om een budget aan te vragen zijn inmiddels verstreken, maar je kunt natuurlijk ook zelf een project initiëren en je buren optrommelen om mee te doen.

Geveltuinen aanleggen tijdens burendag

Om Utrecht te vergroenen en nog een laatste klapper op onze score voor het NK Tegelwippen te geven heeft de Gemeente Utrecht de Burendag 2021 in Utrecht tot Geveltuinburendag omgetoverd. Tijdens deze dag krijgen buurtbewoners die samen een project aan gaan een geveltuinen-doe-het-zefpakket. Dit pakket bestaat uit tuinaarde, een aantal planten en tegels om een rand om je tuintje te maken. Na de Geveltuinburendag komen ze bij jullie langs om de oude tegels, het zand en overgebleven materialen op te halen. De Gemeente Utrecht investeert graag samen met bewoners in het vergroenen van Utrecht en maakt het met deze actie zo makkelijk mogelijk. Wij kijken uit naar alle nieuwe geveltuintjes die vanaf eind september zullen staan pronken in Utrecht. Hieronder zetten we nog even de voordelen van een geveltuin voor je op een rijtje.

Voordelen van een geveltuin

  • Het is goed voor de bloemetjes en de bijtjes en daarmee voor de biodiversiteit.
  • Regenwater kan direct weg in de bodem, zo wordt de grond minder droog en wordt regenwater nuttig gebruikt.
  • Planten zijn natuurlijke airconditioners. Ze houden de omgeving koel als het warm is.
  • Het ziet er heel gezellig uit!

Heb je nog inspiratie nodig voor jouw geveltuin? Op de website van Duurzame Week staan diverse artikelen over geveltuinen. Lees hier meer over het NK Tegelwippen thema dat we in mei hadden of kijk hier welke planten het meest geschikt zijn voor in je geveltuin. Heb je eigenlijk geen idee hoe je zo’n geveltuintje moet aanleggen? Geen probleem. Ook daar hebben we een artikel over. Geveltuintje aangelegd? Goed bezig! De tegels kun je laten ophalen of je kunt ze zelf upcyclen.

Foto’s door: Gemeente Utrecht

Share this post