De Plog van Den Bosch | 51 kilo zwerfafval opgehaald

Afgelopen weekend stonden onze Duurzame Week Crew en deelnemers klaar om te ploggen en plandelen door Den Bosch. In totaal hebben we maar liefst 51 kilo zwerfafval opgehaald en daarmee de stad schoner gemaakt.

RE_NATURE: waar kunst, mens en natuur samenkomen

Zaterdagochtend verzamelden we met een tiental op De Tramkade. Daar vindt deze maand RE_NATURE plaats, een festival waar kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers via hun werken tonen. Imke Ruigrok, artistiek directeur van RE_NATURE, kon ons meer vertellen over de kunstwerken en hoe deze ons laten nadenken over onze relatie tot de natuur. Ook vertelde zij waarom juist de industriële locatie van het festival hier zo geschikt voor is. Deze menselijke creatie vormt namelijk een contrast met de natuur. Je kunt de ruim veertig werken van RE_NATURE tot en met 31 oktober bezoeken.

Ploggers en plandelaars: voor iedereen een route

Na deze ontvangst op De Tramkade was het tijd om te ploggen. Het fenomeen plogging komt uit Zweden en is een samenvoeging van de woorden ‘oprapen’ en ‘joggen’. We hadden een aantal sportievelingen in ons midden die de uitdaging aangingen. Voor de wandelaars was een aparte plandelroute uitgestippeld.

51 kilo zwerfafval opgehaald

In totaal hebben we bijna anderhalf uur geplogd en geplandeld. Hierbij is maar liefst 51 kilo zwerfafval opgeraapt. De routes leidden de deelnemers onder andere langs de Dommel. Op deze rustige plek buiten het centrum vonden we veel grof zwerfafval in de vorm van blikjes en voedselverpakkingen. In de binnenstad daarentegen viel dit mee. Hier lagen juist veel sigarettenpeuken.

Opvallend was het kleine aantal plastic flesjes. Dit komt vermoedelijk door de invoering van het statiegeld. Ook mondkapjes vonden we nauwelijks terug. Ons afval weerspiegelt daarmee de veranderingen in de samenleving.

Volgende editie

Kon je er dit weekend niet bij zijn? Kom dan op 6 november naar Duurzaam Festival Den Bosch. Dan zetten we ons zoektocht naar zwerfafval voort. Naast de plog organiseren we meer inspirerende activiteiten om vrolijk te verduurzamen. Houd voor meer informatie onze website en Facebookpagina in de gaten. Kun je niet wachten om zelf te ploggen of plandelen? Kijk dan bij jouw gemeente hoe je een afvalgrijper kan afvragen.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email