Hoe duurzaam is bier?

Het is weer vrijdag; tijd voor een lekker biertje. Niet gezond; dat weten we inmiddels wel. We houden er gewoon van. Maar welke impact heeft dat ijskoude biertje op het milieu? Hoe duurzaam is bier eigenlijk en kan het nog duurzamer? We zijn op bezoek bij Utrechtse bierbrouwerij De Leckere voor een lekker biertje.

Impact van bier op het milieu

De gemiddelde Nederlander drinkt 79,3 liter bier per jaar (plek 13 op de wereldranglijst). In de Middeleeuwen was dat 300 liter per person per jaar. Destijds bevatte bier veel minder alcohol. Ogenschijnlijk is bier een natuurlijk product dat bestaat uit water, gerst, hop en gist. Maar het milieu effect hangt ook af het productieproces, de hoeveelheid energie en water en het transport. Zo is er vrij veel water nodig om bier te maken; zo’n 4 tot 7 liter voor 1 liter bier. Het goede nieuws is dat ruim 80% van het bier dat in ons land verkocht wordt, ook wordt gebrouwen.

De grootste impact op het milieu komt van het productieproces. Een grote brouwerij stoot per liter bier minder CO2 uit dan een kleinere en het brouwen van pils zorgt voor minder CO2-uitstoot dan speciaal bier omdat er minder gerstemout gebruikt wordt.

Ook de verpakking kan het verschil maken. Een blikje of eenmalig te gebruiken flesje zorgt voor 17 keer meer CO2-uitstoot dan een statiegeld flesje dat 25 keer gebruikt wordt. Die moeten dan wel weer duurzaam vervoerd worden…

Het meest milieuvriendelijke biertje is dus toch dat statiegeldflesje pils van een grote brouwerij. Liever iets anders? Kies dan voor een biologisch lokaal biertje. De hop van biologisch bier wordt geteeld zonder chemische onkruidbestrijders. Het schijnt zelfs zo te zijn dat je ecologische voetafdruk van biohop uit Nieuw-Zeeland nog kleiner is dan van niet biologische hop.

Rondleiding De Leckere

De Leckere brouwerijHoe klein ook; ook lokale en speciaalbier brouwers timmeren flink aan de weg om tot een zo duurzaam mogelijk biertje te komen. De ‘Utregse’ brouwerij De Leckere is ooit in de jaren ’90 bedacht door krakers. De bierliefhebbers brouwden hun eigen biologische brouwsels en in 1997 ontstond de eerste 100% biologische bierbrouwerij van Nederland. Na een succesvolle crowdfunding, groeiden ze uit de brouwerij in De Meern. Inmiddels brouwen ze 50.000 hectoliter met 18 man in dienst vanuit de Werkspoorfabriek in Utrecht.

Erik vertelt ons tijdens de rondleiding een heleboel over het proces. Wat is de duurzame benadering van bier brouwen volgens De Leckere?

“We maken in ons productieproces geen gebruik van fossiele brandstoffen. We gebruiken geen gas en de 920 zonnepanelen voorzien de brouwerij van stroom om die heerlijke biertjes te brouwen. En de warmte en koeling worden hergebruikt.”

Maar ook aan de producten zelf is gedacht. “We zijn de eerste brouwerij die koelt met bietsuikersap in plaats van glycol. Daarnaast wordt de bostel (moutresten) hergebruikt als veevoer.”

kratten bier Leckere
Stapels kratten bij De Leckere

Ongeveer 95 % van de kleine onafhankelijke brouwers hanteert geen statiegeld. Dit heeft te maken met een economische rede, namelijk ruimtegebrek. De flessen moeten worden opgeslagen en schoongemaakt. Maar er zijn ook brouwers die hun twijfels hebben bij het effect op het milieu. “Recycling betekent immers dat er vrachtwagens vol met flesjes terug gaan naar de brouwerij,” zo stelt Brouwerij ‘t IJ. Maximus onderstreept dat de grootte van de verkoop van flessen niet opweegt tegen efficiënt en duurzaam transport. Daarnaast moeten de flessen vaak worden schoongemaakt met chemicaliën en meer water.

De Leckere heft wel statiegeld op de flessen, 10 cent per 0,25 literflesje. Die laten ze vervoeren en schoonmaken door de grotere jongens. Zo zien we in de gigantische loods stapels en stapels aan oude Leffe kratten. “Deze hadden het oude logo en konden we hergebruiken om onze flesjes in te vervoeren of op te slaan.”

Welk biertje jij vanavond drinkt, blijft jouw eigen keuze. Wellicht is de volgende een iets duurzamere..Cheers!!

 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email