RETOURKOOP.NL WINT
CIRCULAIR COMPLIMENT 2020
Als afsluiting van de Duurzame Maand Circulaire Economie en Consumptie vond de uitreiking van het Circulair Compliment plaats. Het Circulair Compliment is dit jaar gewonnen door Retourkoop.nl. Wethouder Klaas Verschuure reikte namens de jury ‘digitaal’ de prijs uit: een cheque ter waarde van 2.500 euro. De publieksprijs gaat dit jaar naar Circle That. De prijs is een samenwerking van de Duurzame Week en de gemeente Utrecht.
“Utrecht draagt circulaire initiatieven een warm hart toe”, legt wethouder Klaas Verschuure
uit. “Daarom hebben we het Circulair Compliment in het leven geroepen, waarmee wij
ondernemers en andere initiatiefnemers stimuleren om bij te dragen aan de volledig
circulaire stad die wij willen worden.” De vakjury bestond uit Joppe van Driel van het Utrecht Sustainability Institute, Margit Végh van de Duurzame Week en wethouder Klaas Verschuure (Circulaire Economie).
De uitreiking is terug te kijken op YouTube.
Retourkoop.nl
De jury ziet de groeiende e-waste stroom als een urgent probleem dat meer aandacht en praktische oplossingen verdient. Retourkoop.nl richt zich op hergebruik en refurbishment van elektronische apparaten. Uit het juryrapport: ‘De potentie van Retourkoop.nl is dat zij leveranciers van elektronische producten kunnen inspireren en stimuleren de waarde van afgedankte apparatuur in te zien. Deze stromen zijn relevant voor de Utrechtse economie, waar handel, dienstverlening en ICT de grootste sectoren vormen. Daarnaast wil Retourkoop.nl consumenten bewust maken van de verspillende kant van hun webwinkel-gedrag.’
Bekijk hier het complete juryrapport.
Podium en inspiratie
Het Circulair Compliment is bedoeld om Utrechtse initiatiefnemers en organisaties, die circulair ondernemen, een podium te geven. Zo komen ze prominenter in beeld én inspireren ze andere partijen en Utrechters met hun aansprekende circulaire initiatieven. De andere drie genomineerden voor de prijs dit jaar waren Circle That, GroenGoed en Fungi Factory. De afgelopen weken verzamelden zij online ruim 1000 publieksstemmen. Circle That ontving 404 stemmen en won daarmee de publieksprijs, een samenwerkings- en ondersteuningspakket van Duurzame Week.
Circle That: publiekswinnaar
Circle That bouwt aan een gemeenschap voor circulaire consumenten. Met het inspirerende ideeën zoals de gedeelde kleerkast of een markt voor weggegooid voedsel weten zij jong en oud enthousiast te maken. Bekijk hier het juryrapport.
GroenGoed
GroenGoed maakt prachtig ondergoed van weggegooide kleding, een veelbelovend initiatief. Kringloopwinkels kampen met een groeiend overschot aan gedoneerde t-shirts en broeken. GroenGoed weet hier circulaire waarde aan te geven. De jury is benieuwd hoe ver ze dit concept kunnen brengen. Bekijk hier het juryrapport.
Fungi Factory
Fungi Factory maakt circulair ondernemen op overtuigende wijze concreet: koffiedik wordt paddenstoel wordt vegan snack, een groene bron van eiwitten. Voor zakelijk en privé, dus iedereen kan ermee kennis maken. Bekijk hier het juryrapport.
Wat verstaan we onder een circulaire economie?
In een circulaire economie zien we restmaterialen als een belangrijke bron van grondstoffen. En niet als afval dat weggegooid wordt. Veel afgedankte spullen zijn prima opnieuw te gebruiken. Producten worden zo ontworpen en gemaakt dat ze makkelijk opnieuw gebruikt worden. Belangrijk is ook dat ze gemaakt zijn van niet-giftige, zoveel mogelijk hernieuwbare grondstoffen. En dat ze geproduceerd zijn met respect voor mens en milieu. Dat vraagt dat bedrijven meer en beter samenwerken, om de grondstoffen in de keten te behouden en delen. Ook gaan mensen en bedrijven spullen meer delen, om ze langer en efficiënter te gebruiken