Brouwerij De Leckere

De Leckere, de bewuste Utrechtse brouwer

Brouwerij De Leckere is in 1997 opgericht door vrienden met een passie voor smaakvol bier, gebrouwen met respect voor mens en natuur. Inmiddels is De Leckere uitgegroeid tot een hypermoderne brouwerij die zonder het gebruik van aardgas De Leckerste biertjes brouwt.

Gezonde groei

Het leckerste bier van Nederland maken, dat is eigenlijk al sinds de oprichting het doel geweest van De Leckere. Maar pas sinds de overname in 2007 weet het zich pas écht als herkenbaar merk in de biermarkt te manifesteren. Mede door een gezonde groei de afgelopen jaren werd de oude brouwerij aan de Molensteijn in De Meern te klein. Daarom kon een nieuwe modernere brouwerij dan ook niet uitblijven. Aan het werkspoorkwartier in Utrecht werd een voormalige onderhouds- en onderdelenhal voor trams, treinen en locomotieven, binnen enkele weken getransformeerd tot de toekomstbestendige brouwerij van De Leckere.

De Leckere 2.0, lecker bewust

Op de nieuwe locatie heeft De Leckere weer volop ruimte om te groeien en te verduurzamen, zo worden er in de toekomst zelfs meer en grotere gist-lagertanks bij geplaatst. Naast het feit dat de nieuwe locatie groot en industrieel is, kent de brouwerij nog een uniek aspect. De nieuwe brouwerij is namelijk volledig gasloos en de warmte die we gebruiken vangen we op en hergebruiken we.

Daarnaast zorgen ruim 800 zonnepanelen op het dak voor voldoende elektriciteit om, als één van de weinige in Europa, volledig elektrisch te brouwen. Restproducten uit het bier worden onder andere gebruikt als biologisch veevoer. En last but not least wordt er in het brouwproces gekoeld met bietensap in plaats van het chemische glycol. Deze bewuste werkwijze is niet iets waar we eindeloos over hebben gesproken. We hebben het gewoon gedaan.’

De bieren

Inmiddels wordt er op jaarbasis meer dan genoeg lecker bier gebrouwen, verdeeld over twaalf speciaalbieren, seizoensbieren, twee alcoholarme bieren en een premium pilsener. Uit respect voor flora en fauna, gebruiken wij alleen gecontroleerde biologische grondstoffen. Van de tripel tot de stout en van de saison tot de WIPA, alle bieren van De Leckere kenmerken zich door hun onderscheidende maar elegante en toegankelijke stijl. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het bier lecker smaakt.

Werkspoor Café De Leckere

Sinds november 2017 heeft De Leckere ook haar eigen proeflokaal, waar consumenten in een relaxte sfeer kunnen genieten van het leckere bier. Om de hoek bij de nieuwe brouwerij is Werkspoor Café De Leckere gevestigd, direct aan het water van het Amsterdam- Rijnkanaal. Het café is een unieke horecagelegenheid die je doet denken aan de industriële sfeer van de oude werkspoorfabriek, waarbij er zowel binnen als buiten voldoende ruimte is om van allerlei leuke activiteiten te organiseren. Het proeflokaal is een mooie toevoeging aan de totaalbeleving van De Leckere.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email