Thema's

Klimaat uitdaging #1 na bezoek Climate Planet

Vorig jaar konden bezoekers van The Climate Planet op het Jaarbeursplein een persoonlijk klimaatdoel vormgeven en ophangen aan de BOOM. Deze doelstellingen varieerden enorm. De Duurzame Week is benieuwd hoe het nu, een flink aantal maanden later, gaat met deze klimaatdoelen en sprak daarom met een aantal personen. Hoe vergaat het hen? Waar zijn zij tegenaan gelopen de afgelopen maanden? Wat is hun visie op duurzaamheid en het klimaat?

Eric Veltink is de persoon die het spits mag afbijten. Hij is momenteel werkzaam bij de provincie Utrecht als projectleider Duurzame Helden. Dit is een intern platform gericht op bewustzijn en handelingsperspectief om de bijdrage van medewerkers aan CO2-reductie te vergroten. Eric Veltink gaf zichzelf het doel om de volledige verlichting in zijn huis te vervangen naar LED en om tenminste vijftig procent van zijn geconsumeerde groente en fruit biologisch aan te schaffen. Inmiddels zijn er zo’n drie maanden verstreken: ,,De hoofdverlichting in mijn woonkamer, dat zijn drie grote lampen, die heb ik vervangen. Daar is het even bij gebleven, maar onlangs heb ik ook beneden twee lampen vervangen naar ledverlichting. In het consumeren van biologisch groente en fruit ben ik wat achterstallig. Ik koop wat mijn lokale supermarkt aanbiedt en weet eigenlijk niet of dat wel of niet biologisch is. Ik vermoed dat dit niet het geval is, maar ik ga dat binnenkort nakijken. Hoe dan ook: ik zal daar nog veel serieuzer naar moeten kijken. Dan kom je uiteindelijk misschien bij de groenteboer terecht, wat het ook veel leuker maakt, omdat je voor de keuze die je maakt ook de beleving terugkrijgt. Daarbij kom je dan meestal te weten waar het product vandaan komt en is de smaak vaak gewoon beter.”

De verandering van de manier van leven richting een meer duurzame variant daarvan, zal op bepaalde momenten wellicht minder soepel of anders lopen dan verwacht. Het is echter zo dat daar waar deuren dichtgaan, andere weer openen: ,,Het is wel zo dat ik steeds minder vlees eet. Dat is jaren geleden begonnen met één keer in de week bewust vegetarisch te eten. Daarna werd het steeds meer en inmiddels ben ik op het punt dat ik vier à vijf dagen in de week geen vlees eet. Bovendien koop ik structureel ecologische huishoudmiddelen en andere duurzame producten. Het is enorm leuk om echt op zoek te gaan naar goede en mooie spullen. Maar om eerlijk te zijn én in kledingtermen te blijven: dat staat bij mij nog echt in de kinderschoenen. Als ik naar mijn koopgedrag kijk is deze van het maken van bewuste keuzes, naar een soort langzaam gevormde routine geëvolueerd. De kern zit in het moment dat je daadwerkelijk over dingen na gaat denken en beseft wat een bepaalde aankoop betekent. Vooral een bewuste vleesconsumptie kan bijvoorbeeld veel zoden aan de dijk zetten’’.

Het motiveren van anderen is belangrijk, aangezien dit tot een kettingreactie kan leiden met als resultaat dat steeds meer mensen bewuster en duurzamer in het leven staan: ,,Mijn moeder is al 87, maar als ik nu bij haar in de vriezer kijk, zie ik wel altijd groene, biologische verpakkingen liggen. Ik vind het gaaf dat ook zij, ondanks haar leeftijd, zich door blijft ontwikkelen. Ik heb het er met vrienden of collega’s ook wel eens over. Ik durf wel te zeggen dat ik elke dag met duurzaamheid bezig ben. Het begint met het aanwakkeren van een kleine verandering of aanpassing in het doen en laten. Je doet al heel veel als je dat bijvoorbeeld bij vrienden of familie, op een positieve manier teweeg kunt brengen. Ik ben ervan overtuigd dat je dan iets geraakt hebt, wat tot meer acties kan leiden’’.

,,Het begint met mensen laten nadenken, onderwijs en educatie. Ik heb veel vertrouwen in de jonge generatie. Kinderen worden op jonge leeftijd niet alleen beter geïnformeerd over duurzaamheid en het klimaat, maar ze zijn zich er ook echt bewust van. Ze kijken anders naar de wereld en voor velen van hen is verantwoord leven niet meer dan logisch. Naast die jonge generatie is het ook indrukwekkend om te zien wat er in het bedrijfsleven allemaal gebeurt. Die innovaties gaan enorm snel en zijn zeer inspirerend om te zien. Wat alleen niet zal helpen is als we onszelf gaan afremmen door naar andere personen of andere landen te kijken. Als zij iets niet doen, waarom zouden wij dat dan wel doen? Op deze manier gebeurt er natuurlijk nooit wat. Met zoveel welvaart die wij als land hebben, zouden wij een voorbeeld moeten zijn voor anderen. Ik vind dat wij die verantwoordelijkheid hebben’’.

Op de achtergrond van de overgang naar een duurzamere levenswijze, of in dit geval het maken van een eigen klimaatdoel, schuilt vaak een innerlijke motivatie of een moment van bewustwording: ,,Wat voor mij een grote motivatie is, is het verhaal van een astronaut zoals André Kuipers. Als astronauten weer terug zijn op aarde hoor je vaak hoe zeer zij als mens veranderd zijn. Zij zien de aarde en haar kleine dampkring tussen alle andere planeten en zien daardoor hoe kwetsbaar de mens eigenlijk is. Daarnaast hou ik enorm van duiken, dat maakt me ook sterk bewust van de ongekend mooie wereld waarin we leven. Het is zo’n fantastische planeet en als je dan ziet hoe de mens ermee omgaat, dat is ongelofelijk. Van bomen en dieren tot landschappen en flora. Kijk om je heen en realiseer je in wat voor onwijs mooie wereld we leven. Pak bijvoorbeeld een keer een blad van een boom die op straat ligt en kijk er eens goed naar. Niet alleen het grootse van de natuur is adembenemend, maar ook de kleinste details zijn o zo bijzonder’’.