Groene daken in de stad. Het lijkt een voor de hand liggende oplossing om meer groen te verwezenlijken zonder daar ‘extra’ ruimte voor op te offeren. Wat is ervoor nodig om mensen actief te laten bijdragen aan klimaatadaptatiemaatregelen in hun omgeving?
Ruimte maken voor groen in de stad is steeds belangrijker in een veranderend klimaat. Beplanting heeft een rol in het beperken van zowel hittestress, wateroverlast en droogte. Maar waar vind je deze ruimte in verstedelijkt gebied? Groene daken bieden een uitkomst, maar brengen ook een nieuwe uitdaging. Meer dan 70% van de bebouwing is namelijk in particulier bezit. Hoe motiveren we mensen om met hun dak bij te gaan dragen aan de toekomstbestendigheid van hun stad?
In dit plenaire deel helpt Frank van Berkum, expert in samenwerken in ruimtelijke vraagstukken, ons om samen inzicht te krijgen in factoren die mensen motiveren. En we leren hoe we gezamenlijk tot een duurzaam resultaat kunnen komen.
Tijdens de Duurzame Week 2019 onderzochten de deelnemers van het thema Klimaatadaptatie onder leiding van Frank een vergelijkbare vraag door een praktijksimulatie in Utrecht. De uitkomsten waren verrassend en toch ook begrijpelijk. Een van de conclusies was dat actieve bijdrage van bewoners van een gebied aan klimaatadaptatiemaatregelen in hun wijk pas tot stand komt nadat een aantal andere behoeften zijn ingevuld. Tijdens deze sessie gaan we nader in op de waargenomen vier fases en komen concrete interventies aan bod.
Frank heeft ruim 25 jaar werkervaring wat ruimtelijke vraagstukken betreft, in Nederland en andere landen in Europa, Afrika en Azië. Hij heeft een benadering ontwikkeld die veelal leidt tot duurzame inhoudelijke oplossingen die bovendien gedragen worden door de betrokken mensen en organisaties.
Deze sessie is te volgen via een live stream vanaf onze Facebookpagina, ons YouTube-kanaal en de website. Aansluitend op deze plenaire sessie is de deelsessie Een revolutie op de daken te volgen, die hierop voortborduurt.