AGENDA

dinsdag 13 oktober | 19:30 – 20:45

Debat met de Stad – Bewuster Consumeren: hoe doe je dat?

Samen staan we sterk

De maand oktober staat in het teken van circulaire economie en consumptie. Nu leven we in een lineaire economie: we kopen, gebruiken en als we klaar zijn met een product gooien we het weg als afval. In een circulaire economie bestaat juist geen afval meer. Hoe zorgen we hiervoor? Welke spullen als meubels, kleding of elektronica  zijn al circulair? Hoe herken je dat? En wat kan je zelf doen als consument? Minder, bewuster of op een andere manier consumeren?

Gasten uit het bedrijfsleven, de overheid, kennisinstellingen en buurtinitiatieven gaan met elkaar in debat. Ook gaan ze in gesprek met het publiek.

De moderator van het debat is Tom Jessen (https://t-talks.nl/)

 

Aanwezige sprekers

Joline Jolink namens Joline Jolink. Joline is een Nederlandse modeontwerper. Met haar merk Joline Jolink heeft ze de traditionele modewereld helemaal verlaten en haar eigen systeem opgezet met bewust beperkte oplagen, los van de modeseizoenen. Er is geen overschot en ook geen uitverkoop. De kleine collecties, gemaakt van natuurlijke, gerecyclede materialen en reststoffen, zijn verkrijgbaar in haar webshop en eigen winkels in Rotterdam en Utrecht. 

Daan Maasson namens Circle That. Circle That is een Utrechtse startup dat de Utrechter inspireert en betrekt bij de transitie van een lineaire (“weggooi”) levensstijl naar een circulaire levensstijl. Dit doet Circle That onder andere via circulaire “Festivalletjes”, rescued-food markets, community koelkasten, common closet, en circulaire workshops en events.

Josja Veraart namens de Natuur en Milieufederatie Utrecht. De NMU zet zich op allerlei vlakken in voor een mooie en duurzame provincie Utrecht. Een van die thema’s is circulaire economie.  Zij werken hierin samen met overheden om het beleid te beïnvloeden. Daarnaast ondersteunen ze koploperbedrijven met het Servicepunt Circulair. Ook geeft Tim een vak over circulaire economie op de Universiteit van Amsterdam.

Marieke Kamphuis namens The Substitute. The Substitute is hét platform voor het duurzame alternatief in interieur en verbouw. Jaarlijks organiseren zij o.a. de Duurzame Woonbeurs. The Substitute wil de duurzaamheidstransitie in de interieur- en verbouwbranche versnellen. Dat is hard nodig want alleen al in Europa wordt er ieder jaar bijna 11 miljoen ton aan meubels weggegooid. Daarom kun je bij The Substitute op 1 plek alle alternatieven vinden voor een duurzaam thuis.

Wim Beelen namens de gemeente Utrecht. Utrecht wil een circulaire stad in 2050 en zet via het actieprogramma Utrecht Circulair 2020-2023 daarin een eerste stap. Utrecht heeft daarbij vijf prioriteiten bepaald: Vestiging van circulaire bedrijven, Investeringsklimaat en eigen inkoop, circulair bouwen, van afval naar grondstof en opleiden tot circulair en kennisagenda. Belangrijkste speerpunten: circulair bouwen en -verbouwen en het vestigingsklimaat & begeleiden van circulaire bedrijven en -initiatiefnemers.

 

Motiveren en inspireren

Op dinsdag 13 oktober zullen bovenstaande partijen samenkomen om te praten over bewuster consumeren in de stad Utrecht. Het zal hier gaan om te kijken welke initiatieven er al zijn en hoe we met elkaar een beweging in gang kunnen zetten van bewust consumerende Utrechters. Als publiek kun je actief deelnemen in de discussie en vragen stellen aan de sprekers.

 

Aanmelden:

Aanmelden via de aanmeldbutton

Prijs: Gratis
Wanneer: dinsdag 13 oktober
Tijd: 19:30 – 20:45
Locatie: Online
Doelgroep: Algemeen publiek
Programmapijler: Consumptie
Voertaal: Nederlands
Georganiseerd door: Duurzame Week
Meer informatie:

Voeg toe aan je agenda:
Download the ics/ical