PROGRAMMA

16/06/2019 | hele dag

Groene Route

Groene route

Waarom is natuur in de stad gezond en goed voor klimaatadaptatie? In een tijd van toenemende bevolkingsgroei en verstedelijking ten koste van natuur is de roep erom groot. Als tegenwicht tegen stress en de versnelling van de samenleving is groen in je omgeving een goed medicijn. Op zondag 16 juni organiseert gemeente Utrecht daarom samen met Duurzame Week, GroenmoetjeDoen! Utrecht Natuurlijk en vele enthousiaste vrijwilligers een prachtige ‘groene route’.

Voor de stad Utrecht is groen ontzettend belangrijk. Het zorgt voor een aangename en mooie leef- en werkomgeving en is een van de bouwstenen om de stad klimaatadaptief in te richten. Gemeente Utrecht wil het groen in de stad voor iedereen bereikbaar houden en de kwaliteit verbeteren. Grote groengebieden en belangrijke groene verbindingen wil de gemeente verder ontwikkelen, verbeteren en beschermen. Om de stad voor nu, maar ook voor de toekomst prettig leefbaar te houden.

Locaties Utrecht Natuurlijk

Tijd: 10.00 – 12.00 uur
Locatie: Stadstuin Zuilen, Daalseweg 150/150A Utrecht
Aanmelden: niet nodig

Het is feest op Stadstuin Zuilen voor insecten en bezoekers. Kom je ook?

We gaan het insectenhotel restaureren en we zaaien een groenstrook in rondom het insectenhotel.We klussen van 10.00 tot 12.00 uur, daarna kun je smullen van een groentesoepje uit de tuin bij Theeschenkerij de Oogst. De soep is gratis voor klussers!

Zin om mee te klussen? Stuur dan een mail naar [email protected]

Kinderen kunnen met ModderLab hun eigen mini-insectenhotel bouwen voor in eigen tuin, of op balkon.De vrijwilligers van de Pluktuin trappen het plukseizoen feestelijk af! Je kunt vanaf vandaag op zondag van 10.00 tot 12.00 uur je eigen bosje bloemen plukken.

Tijd: Doorlopend programma vanaf zeven uur ‘s ochtends tot in de avonduren.
Locatie: Verschillende plekken in Lunetten. Informatie en beginpunt is op Koppelsteede, Koppeldijk 115 Utrecht
Aanmelden: niet nodig

Tijdens de 1001 Soortendag wordt Koppelsteede voor één dag het hoofdkwartier van een team van soortenexperts die in de wijk Lunetten op zoek gaan naar zeldzame dieren en planten. Je kunt de hele dag aansluiten bij deze experts terwijl ze soorten aan het inventariseren zijn en zelfs een handje meehelpen.

Er zijn allerlei activiteiten zoals een vogelexcursie, slootje prutten voor de kinderen en een duikteam dat het waterleven zal onderzoeken op bijzondere flora en fauna.

Het programma van de dag vind je binnenkort hier.

Tijd: 11.00 – 15.00 uur
Locatie: Griftsteede Van Swindenstraat 129 Utrecht
Aanmelden: niet nodig

Op de gezellige Griftsteede vindt de duurzame en handige kinderkledingruilbeurs plaats. Eindelijk een goede manier om van je oude kinderkleding af te komen! En, om meteen weer wat leuks mee te nemen. Wij zeggen: win-win!

Daarnaast is er de mogelijkheid om oud kinderspeelgoed te verkopen of te kopen op de speelgoedrommelmarkt. Neem daarom vooral je kleedje en spulletjes mee naar de Griftsteede om ook andere kinderen blij te maken. Na het ruilen is er natuurlijk nog tijd over om te spelen in de uitdagende speeltuin.

Tijd: 13.00 – 16.00 uur
Locatie: Eilandsteede, Vreugdenhillaan 31 Utrecht
Aanmelden: niet nodig

Ga mee op insectensafari bij Eilandsteede en speel mee met de natuurbingo! Je krijgt een loep en een zoekkaart om insecten te vangen en ze van heel dichtbij te bekijken.
Waarom zit een slak op een andere plek dan een lieveheersbeestje? Hoe ziet een kever er in het groot uit? Welke andere insecten kun je nog meer ontdekken? Voor de natuurbingo heb je alleen je eigen snelheid nodig. Let goed op, zoek alle natuurfoto’s op jouw kaart en roep zo snel en hard mogelijk BINGO! Het wordt een gezellige dag op de Eilandsteede, dus neem gerust je vriendjes mee. Leeftijd: 4-12 jaar (evt. met hulp ouders)

Locatie Hof van Cartesius

Tijd: 1e workshop van 13.30 – 14.40 uur en 2e workshop van 15.00 – 16.00 uur
Locatie: Hof van Cartesius, Vlampijpstraat 94
Kosten: gratis
Aanmelden: [email protected]

Wil je graag je eigen groenten kweken, maar heb je geen eigen tuin? Kom dan van een wijnkistje een mini moestuintje maken voor op je balkon, keuken of vensterbank. Wel een tuin en kun je een tegel weghalen, maak ook een mini moestuin. Zeer geschikt voor verschillende kruiden, radijsjes en diverse snijgroente, zoals spinazie, rucola, raapsteel of sla. Vandaag leer, zie en beleef je alles om een mooie minimoestuin aan te leggen.

Er kunnen maar 10 deelnemers per sessie meedoen, dus meld je snel aan via De MoestuinJuf 🍎 [email protected]

Tijd: 13.00 – 17.00 uur
Locatie: Hof van Cartesius, Vlampijpstraat 94
Kosten: 40 euro
Aanmelden: Via Buurman Utrecht

Buurman Utrecht is een werkplaats en bouwmarkt voor hergebruik van materialen. Tijdens deze workshop leer je om met bestaande materialen een nieuw product te maken.
Dit balkonbarretje is een klein ontwerp met groots resultaat. Vooral als je balkon niet zo ruim is, is een hangende bar aan de railing een goede oplossing. Met dit balkonbarretje maak je van elk balkon een plek voor gezelligheid. Nodig je vrienden uit, zet de drank koud en jij bent klaar voor de zomer! De workshop is voor alle niveaus toegankelijk. Onder begeleiding maakt je jouw variant op ons balkonbarretje. Je gaat aan de slag met restmaterialen uit ons schap. In onze winkel vind je gebruikte materialen uit regio Rotterdam. Die verzamelen we samen met onze partners. In een paar uur tijd is je kluskennis opgefrist én ga je naar huis met een zelfgebouwde balkonbar!

Locatie Modelwoning gasvrij thuis

Tijd: 13.00 – 16.00 uur
Locatie: modelwoning Gasvrij Thuis, Costa Ricadreef 183
Aanmelden: niet nodig
Kosten: gratis

Heb je al wat over een groendak gehoord of misschien in de buurt gezien, maar weet je nog niet precies wat het is. Of wil je een groendak al aanleggen en benieuwd hoe dit moet? Kom dan naar de Costa Ricadreef 183 en leer, zie of help zelf mee met de aanleg van een groendak.

Is de aanleg moeilijk of juist eenvoudig zelf te doen? Wat heb ik  er voor nodig en welke type groendak zijn er allemaal? Hoeveel tijd kost nu het onderhoud en kan ik het zelf doen. Een informatieve workshop met aansprekende voorbeelden in de watervriendelijke tuin van het Gasvrij Thuis Utrecht, geeft antwoord op al deze vragen. En er is natuurlijk veel ruimte voor vragen.

Locatie Koningshof

door De Buitendokters
Tijd: 14.30 – 15.30 uur
Locatie: Koningshof, Koningsweg 135 a
Kosten: gratis
Aanmelden: niet nodig

“Willen we terug naar de basis?” In een tijd van toenemende bevolkingsgroei en verstedelijking ten koste van natuur, is de roep om natuur juist groot. Als tegenwicht tegen stress en de versnelling van de samenleving, is natuur een goed medicijn. In Japan stimuleert de overheid al bostherapie voor het herstel van teveel stress en competitie.

In deze workshop in het ‘Kaslokaal’, te midden van stadslandbouw, vertelt Lisanne van de Buitendokters je graag meer over de wetenschappelijke basis achter natuur en gezondheid. Het wordt een interactieve workshop waarbij er zowel aandacht is voor wetenschappelijk onderzoek als voor hoe dit in praktijk wordt toegepast. Ervaar in deze workshop zelf wat natuur voor positief effect heeft op je lichaam en geest en hoe we dit kunnen toepassen op grote maatschappelijke schaal, te beginnen bij de zorgsector.

Locaties Groenmoetjedoen

door Stichting GroenmoetjeDoen!, gemeente Utrecht en UU
Tijd: 12.00 – 17.00 uur
Startlocatie: Steede Hoge Woerd, Hoge Woerdplein 1, De Meern (zie:www.gmjd.nl)
Kosten: Gratis
Aanmelden: niet nodig

Maak onder begeleiding een mooie tocht van west naar oost. Langs prachtige groene plekken in de stad. Ga kijken bij kleinschalige initiatieven in de openbare ruimte, die door bewoners zelf zijn gerealiseerd. Zo kun je gezamenlijk tuinieren en een pluktuin, siertuin of moestuin in de buurt mogelijk maken.

De tocht start met een bijeenkomst op de Steede de Hoge Woerd. Hier kun je kennis uitwisselen en op doen over zelfbeheer en natuurwaarde in deze zelfbeheer plekken. Vanaf 14:00h start de fietstocht langs enkele zelfbeheerlocaties.

Tijd: 13:30h – 17:00h
Locaties: zie hiervoor www.gmjd.nl
Kosten: Gratis
Aanmelden: niet nodig

Stichting GroenmoetjeDoen! Is een groep actief betrokken burgers die hart hebben voor het groen en duurzaamheid in hun wijk gestart in 2008 in NO en inmiddels stadsbreed in Utrecht. De stichting is betrokken bij het organiseren van de GroenmoetjeDoen!-dag op 16 juni 2019, de dag van het zelfbeheer030. Op deze dag kun je zoal gaan kijken bij Deining in de Kas, Griffsteede, het Bikkershof of een van de andere prachtige zelf beheerlocaties. Kijk voor meer informatie op www.gmjd.nl