AGENDA

donderdag 12 maart | 19:15 – 23:00

Lichtprojectie | Natte voeten

Het Academiegebouw als doek voor de mogelijke gevolgen van zeespiegelstijging. De lichtprojectie vraagt aandacht voor risico’s voor de stad Utrecht.

Zeespiegelstijging in Utrecht

Het Academiegebouw als wit doek voor de mogelijke gevolgen van zeespiegelstijging in Utrecht. Nog vorige week kopte het NRC dat de Pine Island Glacier zijn rem aan het verliezen is. Dit is de gletsjer die momenteel het meeste bijdraagt aan de gemiddelde wereldwijde stijging van de zeespiegel. Deze krantenkop en andere nieuwsberichten en bovenal de onderzoeken van (Utrechtse) wetenschappers liegen er niet om: de zeespiegel is aan het stijgen. De oorzaak? Klimaatverandering.

Lichtprojectie

De verandering van het klimaat leidt tot opwarmend zeewater, smeltende gletsjer en ijskappen. Een stijgende zeespiegel kan grote risico’s met zich meebrengen. ‘Natte Voeten’ is een lichtprojectie die aandacht wil vragen voor de mogelijke risico’s van zeespiegelstijging voor de stad Utrecht. De lichtprojectie doet dit door op 12 maart 2020 van 19:15 tot 23:00 uur verschillende scenario’s te projecteren op het Academiegebouw. De uitgebeelde risico’s zijn o.a. gebaseerd op analyses uit onderzoek van prof. Roderik van der Wal en dr. Kim Cohen. Hierbij is als uitgangspunt het high-end scenario van ‘IPCC SROCC 2019’ genomen in het jaar 2300.

Sustainable Development Goals

‘Natte Voeten’ heeft duidelijke verbanden met de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Het project roept middels haar visuele campagne op tot klimaatactie (SDG 13). Daarnaast toont de lichtprojectie de mogelijke gevolgen voor de stad Utrecht van klimaatverandering en stimuleert hiermee de gesprekken over het ontwikkelen van duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11). Tenslotte zijn de problemen van klimaatverandering niet alleen een onderwerp waar wetenschappers zich over uiten. Dit probleem kan alleen worden opgelost door regeringen, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld en vereist dus partnerschappen (SDG 17).  

Wil jij ook zien hoe de zeespiegel er in de toekomst kan bijliggen in Utrecht? Zullen jouw achterkleinkinderen daadwerkelijk natte voeten hebben? Kom het zien op het Academiegebouw waar vanaf 19:15 uur de lichtprojectie ‘Natte Voeten’ getoond zal worden. Deze projectie zal de mogelijke gevolgen van zeespiegelstijging voor Utrecht tonen. ‘Natte Voeten’ is tot 23:00 uur te bewonderen.

Aanmelden:

Aanmelden niet nodig

Prijs: Gratis
Wanneer: donderdag 12 maart
Tijd: 19:15 – 23:00
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29 Utrecht
Doelgroep: Algemeen publiek
Programmapijler: Omgeving
Voertaal: Nederlands
Georganiseerd door: Universiteit Utrecht
Meer informatie:

Voeg toe aan je agenda:
Download the ics/ical