PROGRAMMA

15 t/m 22 juni 2019

In De Kas

Programma In de kas

Dompel je onder in de vijf duurzame thema’s in onze kas op de Neude! Voeding, consumptie, wonen, omgeving en reizen. Check met de tool van de Gemeente Utrecht of jouw tuin ‘waterproof’ is, doe de VR bril op en leer hoe je binnen mum van tijd je reisimpact verlaagt. Vergeet daarnaast niet om koffie te bestellen en leun achterover in bioscoopstoelen van Experience Centre ANNE. Van de koffie kweken we ook nog eens oesterzwammen. Enne, wil jij afvallen dit jaar? Vergeet dan niet om mee te doen aan onze afvalrace!

De Kas is alle dagen geopend van 10.00 – 23.00 uur en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 01.00 uur.

In De Kas vind je de volgende activiteiten:

Waterproof (doorlopend)
Steeds meer mensen kiezen voor een betegelde tuin terwijl het vaker en harder regent. Dat leidt tot wateroverlast bij heftige buien. Als jou tuin hoger ligt dan een ander heb je zelf misschien nergens last van, maar kan je overlast bij een ander veroorzaken. Bovendien zal je meer last van hitte hebben omdat stenen warmte vasthouden. Overdag weet je niet waar je het zoeken moet en ’s nachts lig je zelfs wakker van de hitte. Dan maar een airco kopen? Met groene tuinen en wijken zorgen we duurzaam voor ieders comfort ragen we bij aan een prettige, aantrekkelijke en koele omgeving waarin overlast door extreem weer een stuk minder kans heeft. Dus ‘draag je steentje bij’ en haal wat tegels eruit en stop er planten in!

Dichtbij is net zo mooi (doorlopend)
Reizen is fantastisch! Maar waarom tienduizenden kilometers vliegen voor een exotische droombestemming? Een vakantiebestemming dichtbij verkleint jouw impact op de wereld aanzienlijk. Maak het je gemakkelijk, kom in een vakantiestemming via een VR-experience. Daarna krijg je een indruk hoe ontzettend mooi dichtbij kan zijn!

Afval voor de één is grondstof voor de ander (doorlopend)
Voedsel is vaak niet duurzaam, vanwege de manier van productie, het watergebruik en het vele transport dat nodig is om het bij de gebruiker te krijgen. Gezond, duurzaam en lokaal voedsel hoeft niet ingewikkeld te zijn. In dit festivalhart laten we dat zien. Als je hier een kopje koffie bestelt, gebruiken we dat om oesterzwammen op te kweken. Vervolgens gebruiken we die oesterzwammen om bitterballen van te maken. Zo simpel kan het duurzaam produceren van voedsel zijn!

Ontmoet ANNE (doorlopend)
ANNE is een klein gebouw met een grote persoonlijke touch, vaak omschreven als een huiskamer. In het gebouw wordt interactie gecreëerd en toegepast omtrent duurzaam wonen. Voorbeelden hiervan zijn de technieken waar het gebouw vol mee zit en de meetings en vergaderingen die bij ANNE plaatsvinden. Deze week komt ANNE naar jou, op de Neude! Benieuwd wie ANNE is en wat we voor jou kunnen betekenen? Kom naar de bioscoopstoelen − een nieuw modulair en circulair concept − en laat je betoveren door de wondere wereld van duurzaam wonen!

Lezing over reizen met de trein (15 juni 2019 van 14.00 – 18.00 uur)
Nick (32) leerde Kirsten (29) kennen op een internationale nachttrein, ergens tussen Zwitserland en Italië in. Hij was een freelance fotograaf en zij een journalistiek student. Hun liefde voor reizen, treinen en voor elkaar resulteerde uiteindelijk in de reisblog Reizen met de trein. Reizen per trein is een prachtige manier van reizen. In een serie korte lezingen laten Nick en Kirsten jou zien waarom. Het is een prachtige en milieuvriendelijke manier om de wereld te ontdekken. Geen haast, een bijzonder mooi uitzicht en een kennismaking met de lokale cultuur. Slow travel is een manier van reizen waarbij het om de reis zelf gaat en niet zo zeer om de bestemming. Ontdek de wereld tussen de rails en reis mee met Nick en Kirsten. Laat je meevoeren door de meest bijzondere landschappen en langs de mooiste stations. Laat je inspireren om vaker de trein te pakken!

Europa of niet? Reisquiz (18 juni 2019 van 18.00 – 22.00 uur)
Tienduizenden kilometers vliegen voor een exotische droombestemming? Niet iedereen staat stil bij de CO2-uitstoot die dit veroorzaakt. Terwijl in Europa ook veel moois te vinden is. Zie je verschil tussen een bestemming in Europa en bestemmingen ver hiervandaan? Neem de proef op de som met deze quiz: welke foto is in Europa genomen?

Afvalquiz (19 juni 2019 van 18.00 – 22.00 uur)
Met moeilijke en minder moeilijke vragen over de afvalverwerking in Utrecht, leer je hoe deze verloopt en hoe je daar als burger aan bij kunt dragen door het afval netjes gescheiden aan te leveren. Want mag een chipszak nu wel of niet bij het plastic? Wat gebeurt er met het GFT in de groenbak? En wordt dat plastic nou nuttig verwerkt of gewoon verbrand? Een fout antwoord, betekent dat je afvalt. Degene die het langst overblijft, dingt mee om een mooie prijs! Ook voor kinderen is de quiz toegankelijk. De quiz start steeds wanneer er genoeg deelnemers zijn.

Serious Game Alliander (19 juni 2019 om 19.30 uur)
Waar loopt een netbeheerder als Alliander tegenaan? Denk aan uitdagingen als het niet kunnen voorspellen van de elektriciteit die er binnen zal stromen door wind- en zonne energie. En dat terwijl een netbeheerder iedereen wil voorzien van elektriciteit op ieder moment van de dag, Daarom moet er een netwerk neergelegd worden dat de schommelingen aankan van het wisselende aanbod van zon en wind. Leer in deze interactieve game hoe een netbeheerder afwegingen maakt!

Aanmelden: niet nodig
Wanneer: 15 t/m 22 juni 2019
Tijd: alle festivaldagen geopend van 10.00 – 23.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 01.00 uur.
Locatie: Festivalhart, Neude