AGENDA

maandag 16 maart | 19:00 – 22:00

Tegenlicht Meetup | Future Food

Ontbijten we in de toekomst met een shake van vitamines en proteïnen? Eten we straks een broodje met insecten bij de lunch en een goulash van kweekvlees als diner? Wordt er überhaupt nog vlees gegeten? Waar komt ons eten in 2040 vandaan en hoe wordt het bereid?

De grenzen van ons wereldwijde voedselsysteem zijn bereikt. De aarde en onze gezondheid lijden onder het huidige systeem van voedselproductie. Door de groeiende wereldbevolking moeten we gaan nadenken over hoe we iedereen van voedsel zullen voorzien, terwijl we de impact op het klimaat drastisch beperken. Het probleem is bekend en er zijn gelukkig steeds meer initiatieven die oplossingen bieden.

Een belangrijke stroming wil vooral inzetten op lokaal geproduceerd voedsel. Korte en circulaire ketens van producent naar consument, met aardappels die nooit meer dan 20 kilometer reizen, dieren die alleen nog de reststromen van ons voedselsysteem eten.
Is dit een realistisch scenario, waarmee we straks 9 miljard monden kunnen voeden? Of kan dat alleen met technologische innovatie en eten dat uit het lab komt? Zal technologie de overhand nemen en bestaat ons voedsel straks uit pillen afgestemd op ons DNA?
Zeker is dat we moeten overschakelen op een dieet waarin vooral plantaardige eiwitten zitten. Dierlijke eiwitten zijn inefficiënt en trekken een zware wissel op het milieu.

Veel Nederlanders eten nu nog graag aardappelen, groenten en vlees. Maar de grens tussen een hamburger van 100% rundvlees en een van 100% plantaardige ingrediënten is aan het vervagen. Is het een kwestie van smaak of van tijd?
Zeker is ook dat de voedselindustrie wereldwijd het meeste investeringskapitaal aantrekt, want wie weet wat wij willen eten en de ingrediënten voor het menu van morgen kent, kan negen miljard monden gaan voeden.

Deze Meet Up

Tijdens onze Meet Up verkennen we de toekomstscenario’s met betrekking tot ons voedsel: Hoe voeden we iedereen wereldwijd, zonder daarbij de aarde verder uit te putten? Welke innovaties zijn daarbij noodzakelijk? En wat is de rol van ons ‘gewone mensen’ in dit alles?

Gasten

Hidde Boersma – ecomodernist, bioloog en wetenschapsjournalist. ‘Hidde Boersma was altijd gek op de natuur , maar kon zich niet vinden in het klassieke groene verhaal van biologische landbouw en leven in harmonie. Lang was hij een dolende duurzame, totdat hij in 2015 het ecomodernistisch manifest las: eindelijk was er een moderne optimistische groene beweging waar hij zich bij thuis voelde’.

Jonathan Karpathios – duurzame cateraar en ondernemer. Jonathan wil werken met producten van dichtbij die zoveel mogelijk zonder kunstmatige ingrepen of toevoegingen tot stand kwamen. Zo ontwikkelde hij zich in zijn zoektocht naar Echt Eten.

Transitiecoalitie Voedsel, een groep van ruim 200 bedrijven, organisaties en kennisinstituten die een transitie van het huidige landbouw- en voedselsysteem na streeft, waarbij duurzaamheid, circulariteit, gezondheid, transparantie en truecost/trueprice centraal staan.

Aanmelden:

Aanmelden via aanmeldbutton

Prijs: Gratis, reserveer wel je plek
Wanneer: maandag 16 maart
Tijd: 19:00 – 22:00
Locatie: Centrale Bibliotheek, Neude 11, Utrecht
Doelgroep: Algemeen publiek
Programmapijler: Voeding
Voertaal: Nederlands
Georganiseerd door: Bibliotheek Utrecht en de VPRO
Meer informatie:
Meet up pagina van de Bibliotheek Utrecht

Voeg toe aan je agenda:
Download the ics/ical