PROGRAMMA

17/06/2019 | 20:00 - 22:00

De gebreken van ons voedselsysteem (en hoe die op te lossen)

De gebreken van ons voedselsysteem (en hoe die op te lossen)

Wat heeft voedsel met duurzaamheid te maken? Alles! MaatschapWij en Duurzame Week organiseren daarom een avond over voedsel. 

Van de twintig belangrijkste oplossingen voor het klimaatprobleem die zijn berekend in het project Drawdown, gaan er twaalf over landgebruik en voedselproductie. De terugloop van biodiversiteit in Nederland is grotendeels terug te rekenen op de manier waarop voedsel wordt geproduceerd. Sturen op maximale opbrengst per hectare werkt bodemdaling in de hand, wat op zijn beurt zorgt voor enorme CO₂-emissie. Daarnaast zorgt voedselproductie voor uitputting van de bodem en heeft het grote invloed op de kwaliteit en beschikbaarheid van water. Hoog tijd om de relatie tussen voedsel en duurzaamheid verder te onderzoeken.

Dit gaan we doen tijdens deze avond over voedsel. Wat is de relatie met duurzaamheid, hoe produceren we in Nederland voedsel en voor wie, hoe beïnvloedt de voedselkeuzes die jij maakt het klimaat en de biodiversiteit? 

 We starten de avond met een korte documentaire over de weeffouten in het voedselsysteem. Tjeerd de Groot (Tweede Kamerlid D66) komt vertellen over kringlooplandbouw. Wat is het eigenlijk, wat betekent kringlooplandbouw voor de samenleving en voor jou als consument? Uiteraard is er de gelegenheid om vragen te stellen. Als je tegen die tijd overtuigd bent geraakt dat het anders kan en moet en je wilt zelf iets ondernemen, dan biedt Herenboeren jou die kans. Zij presenteert haar concept, reikt middels een quiz feiten aan en informeert over de mogelijkheid om zelf Herenboer te worden. 

We sluiten de avond af met een borrel waarin je kunt napraten of ideeën uitwisselen en coalities smeedt om bij te dragen aan een gezonder en duurzamer voedselsysteem.

Aanmelden: zie link hieronder
Prijs: € 7,50
Wanneer: maandag 17 juni
Tijd: 20:00 – 22:00 uur
Locatie: Social Impact Factory, Vredenburg 40, Utrecht
Georganiseerd door: MaatschapWij, Herenboeren en Duurzame Week
Meer informatie: Spreker(s): Tjeerd de Groot (D66) & HerenBoeren, Moderator: Werner Schouten