AGENDA

donderdag 15 oktober | 16:00 – 17:00

Workshop Afdankprincipes

Iedereen kan tientallen verkooppunten bedenken om een smartphone te kopen, maar hoeveel opties kan je opnoemen om je smartphone in te leveren? De afdankfase | De kring sluiten vanuit een gebruikersperspectief

Om consumentenproducten weer te kunnen hergebruiken, reviseren of recyclen, moeten gebruikers ze inleveren. Smartphones eindigen echter vaak in een vergeet-la want “je weet maar nooit”. Verschillende oplossingen zoals inzamelpunten voor goede doelen of buyback deals worden aangeboden om ze in te leveren. Deze oplossingen worden echter nog niet als
vanzelfsprekend eindpunt voor telefoons gezien door gebruikers.

Er zijn relatief weinig handvatten voor bedrijven en organisaties om gebruikers zo ver te krijgen dat zij hun producten inleveren. Wanneer de afdankfase in een circulaire economie wordt benaderd, ligt de focus vaak op technische aspecten zoals retourlogistiek en materiaaloplossingen. Voor haar promotieonderzoek aan de TU Delft kroop Flora Poppelaars in de hoofden van gebruikers om te bestuderen hoe zij de afdankfase ervaren. Naast het creëren van een overzicht van het besluitvormingsproces tijdens de afdankfase, heeft zij beïnvloedende factoren geïdentificeerd en 10 ontwerpprincipes voor de afdankfase van mobiele telefoons ontwikkeld.

Workshop
De workshop grijpt in op de actuele problemen van het sluiten van de gebruikerskring voor verschillende producten. Gaandeweg worden de belangrijkste wetenschappelijke inzichten van Flora’s proefschrift op een toegankelijke manier aangeboden en worden concrete middelen gegeven om gebruikers te leiden naar inzamelingsoplossingen.

Na de workshop heb je als ontwerper, bedrijf of overheidsinstantie een beter begrip van hoe een waardevollere gebruikerservaring tijdens de afdankfase ontworpen kan worden. Als gebruiker word je bewuster gemaakt van hoe complex de afdankfase is en hoe je hier het beste uit kunt halen. Samen komen wij een stukje dichter bij een transitie naar een circulaire economie!

Aanmelden:

Aanmelden via de aanmeldbutton

Prijs: Gratis
Wanneer: donderdag 15 oktober
Tijd: 16:00 – 17:00
Locatie: Online
Doelgroep: Professionals
Programmapijler: Circulaire Economie
Voertaal: Nederlands
Georganiseerd door: Duurzame Week
Meer informatie:

Voeg toe aan je agenda:
Download the ics/ical