duurzamer leven: hoe doen anderen dat?

Eind 2018 stond The Climate Planet op het Jaarbeursplein in Utrecht. In de 20 meter hoge wereldbol werden bezoekers in een 360°-film mee-genomen van de oerknal tot in de verre, onzekere toekomst. Het belangrijkste doel van dit evenement? De urgentie van klimaatverandering tonen en mensen inspireren duurzamer te gaan leven. Bezoekers werd gevraagd om een klimaatdoel voor zichzelf te stellen. De Duurzame Week is benieuwd hoe het nu, flink wat maanden later, hiermee gaat en sprak daarom met een aantal van hen. Hoe vergaat het hun? Waar liepen zij tegenaan?

Bekijk ook de vijf video’s over duurzamer leven en beluister de vijf podcasts over consumeren, reizen, wonen, omgeving en voeding  

Tim consumindert voor CO2-reductie

Tim Jonkers (30) uit Utrecht is ervan overtuigd dat wij de markt kunnen sturen met ons gedrag. ‘Het lijkt gemakkelijk om het klimaatprobleem op te …

 

Podcasts KlimaatVragen

 Liz Kruisheer gaat in gesprek met klimaatpsycholoog en oprichter van KlimaatGesprekken Manu Busschots in vijf podcasts (beluister ze hieronder):

Consumeren

Busschots: ‘Overconsumptie heeft met ons reptielenbrein te maken.’ Een dikkere auto, een groter huis en nog mooiere sneakers. Hoe komt het toch dat de mens zo gevoelig is voor nieuwe spullen en consumptie in het algemeen? Heeft het wel zin om als individu veranderingen aan te brengen in ons consumptiegedrag terwijl het basissysteem van onze economie draait om groei? We gaan in gesprek over onder meer de oorzaken en oplossingen, beantwoorden luistervragen én gaan we winkelen op de boerenmarkt in Utrecht.

Reizen 

Busschots: ‘Schaamte zorgt ervoor dat we niet allemaal zomaar het vliegtuig in stappen.’ Het is inmiddels een bekend woord: vliegschaamte. We willen graag het goede doen maar een vliegvakantie klinkt toch algauw aanlokkelijk. Is vliegschaamte zinvol of zelfs terecht, wat zou je met deze schaamte moeten doen en heeft je vliegreis compenseren eigenlijk wel zin? We gaan in gesprek over onder meer de impact-top-10 van Babette Porcelijn, beantwoorden luistervragen én gaan op bezoek bij Anne Meike die heeft besloten het vliegen maar even te laten.

Wonen 

Busschots: ‘Eigenlijk is het synoniem aan elkaar: een duurzame woning is een comfortabele woning.’ Van je gloeilampen vervangen tot je gehele huis laten isoleren. Je kan van alles doen om zo duurzaam mogelijk te wonen. Maar waarmee maak je nu écht een klimaatklapper en heeft het nu wel zin om te investeren in dure systemen als een warmtepomp als we nog niet weten wat er met onze wijken gebeurt nu de overheid heeft besloten dat we voor 2050 van het gas af moeten? We gaan in gesprek, beantwoorden luistervragen én gaan we op bezoek bij Pepijn Duijvenstein, toekomstig bewoner van het meest duurzame woonproject van Europa: Schoonschip.

Omgeving 

Busschots: ‘Je moet nooit iemand wijzen op zijn gedrag als je diegene een niet zo’n duurzame keuze ziet maken, dat is het slechtste moment om erover te beginnen.’ Je hebt je verdiept in duurzaamheid en probeert zo veel mogelijk je klimaatimpact te verkleinen. Natuurlijk, een betere wereld begint bij jezelf. Toch zou het makkelijker zijn als je omgeving meedoet en je samen aan de slag kunt met die verandering die de wereld zo hard nodig heeft. Zoals ze bij KlimaatGesprekken zeggen: je voetafdruk verkleinen en je handafdruk vergroten. Oftewel: anderen inspireren. We gaan in gesprek,  beantwoorden luistervragen én gaan we op bezoek bij René Sellmeijer, trainer en coach bij stichting Verbeter de Wereld.

Voeding 

Busschots: ‘Houd het simpel en maak keuzes, anders ga je tot achter de komma iets willen weten van wat voor de komma eigenlijk bijna geen verschil meer uitmaakt.’ Keuzes over voeding maak je iedere dag en je kan je er helemaal in verliezen, soms weet je het gewoon even allemaal niet meer. We gaan in gesprek over keuzes, afwegingen en we komen erachter dat een plakje kaas op je boterham voor meer klimaatschade kan zorgen dan een plakje kipfilet(!). Verder gaan we langs bij Oproer Brouwerij waar je al die lastige keuzes aan de koks kan overlaten en heerlijk kan genieten van biologische en veganistische maaltijden in combinatie met huisgebrouwen bier.