Local Heroes Route - Duurzaam Festival Den Bosch 2021

Het centrum van  Den Bosch barst van de duurzame initiatieven. Je moet ze soms alleen weten te vinden. De winkel- en horecaroute van het Duurzame Weekend leidt je langs tientallen duurzame hotspots. Veel winkels en horeca hebben een speciale aanbieding of korting voor de bezoekers van het Duurzaam Weekend.

De winkels en restaurants op de route zijn stuk voor stuk bezig met duurzaamheid, hoe groots of hoe klein ook. Ze vertellen je er graag meer over. Vraag dus gerust waar de koffie vandaan komt, hoe de kleding gemaakt wordt of hoe de groenten worden verbouwd. Elke aankoop heeft een verhaal! Hieronder vind je de winkels en restaurants die meedoen aan de winkel- en horecaroute.

Hieronder vind je de winkels en restaurants die meedoen aan de local heroes route. Klik op de naam van een deelnemer om meer te lezen. Veel deelnemers hebben een speciale actie voor het Duurzaam Festival Den Bosch 2021! Download hier een kaart met alle deelnemende locaties. 

1. Verkadefabriek - Boschdijkstraat 45

De Verkadefabriek is dé culturele ontmoetingsplek van Den Bosch. Met jaarlijks zo’n 7000 activiteiten: theater, cabaret, film, dans, muziek, debat, eten en drinken.

 

We werken zo duurzaam en verantwoord mogelijk. Zo kiezen we o.a. in ons restaurant voor biologische ingrediënten, zorgen we met zonnepanelen voor duurzame energie en verkopen we eerlijke producten in onze winkel. Leuk weetje: Op het dak van de Verkadefabriek, een tot cultureel centrum omgebouwde koekjesfabriek, wonen maar liefst 50.000 bijen!

 

De Verkadefabriek draait op 5 én 6 november een film voor Duurzaam Festival Den Bosch. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van de Verkadefabriek.

2. Erica Herbs - Visstraat 29
3. Dille & Kamille - Visstraat 5-7, Orthenstraat 10

In deze knusse winkel vind je alles voor huis, tuin en keuken. De onmisbare basics en fijne hebbedingen, om jezelf te verwennen of om cadeau te doen.

 

De producten zijn gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, glas, aardewerk, porselein en katoen en hebben vaak een bijzonder verhaal en herkomst. We staan voor natuurlijke eenvoud, dit doen we in harmonie met mens en natuur. Bewust leven is belangrijk, geniet van alledaagse dingen en deel dit met elkaar.

 

Wist je dat we ook een eigen ‘tapmeubel’ hebben? Hier kan je onverpakt en natuurlijk wasmiddel, wasverzachter, handzeep en schoonmaakmiddelen tappen! Het wasmiddel en de wasverzachter is zelfs met verschillende parfums te personaliseren. In de winkel kan je een duurzame fles kopen, maar je kunt ook eigen flessen van thuis meenemen en deze laten vullen. Op deze manier stimuleren we het hergebruik van producten in plaats van het wegwerpplastic.

4. Werk aan de Winkel - Dode Nieuwstraat 28-32

Werk aan de Winkel is een gezellige en vooral groene conceptstore, midden in het centrum van Den Bosch. Het is een mix van een winkel, atelier en Green Bar waar je ook nog eens allerlei groene workshops kunt volgen. Een échte must see dus!

 

Op 6 november is er in de ochtend een workshop Eco-Systeem maken en kun je vanaf 14.00 uur meekijken aan de Green Bar bij het maken van plantarrangementen en recycle items.

 

De hele dag door van 11.00 tot 17.00 uur kun je gratis kneusjes adopteren. Meer weten over alle activiteiten? Kijk op www.werkaandewinkelshop.nl en @2eKneus op Facebook.

5. Wanderwood - Snellestraat 14

Bij WanderWood selecteren we slowfashion, woonartikelen en lifestyle gekozen met ons hart en met liefde en respect voor mens, dier en milieu. 

 

Wij zijn er voor de bohemian wanderers die op zoek zijn naar unieke, duurzame en eerlijke producten van hoge kwaliteit. Want wij geloven erin dat het beste van twee werelden gecombineerd kan worden op een manier die bij jou past. Samen maken we de wereld nog beter én mooier. I am Earth Friendly. Jij ook?

6. Café Voltaire - Stoofstraat 6
7. KOEKWAUS - Vughterstraat 19

KOEKWAUS is een winkel om vrolijk van te worden! Een knalroze muur, gele kledingrekken en mooie merken. Het is een fashion boetiek waar Franse, Deense maar ook Nederlandse merken bij elkaar komen. Kleurrijk, inspirerend en er hangt altijd een fijne sfeer. 

8. Boergondisch Streekproducten - Vughterstraat 59

Bij Boergondisch kun je terecht voor (h)eerlijke en smaakvolle producten. Door de robuuste en landelijke aankleding van de winkel kom je direct in een BOERgondische sfeer.

 

Bij deze speciaalzaak kun je winkelen voor streekproducten van het rijke (Brabantse) land of genieten van een rijkelijk belegd boeren broodje. Ook voor catering, proeverijen, relatiegeschenken, kerstpakketten en bijzondere cadeaus zit je bij Boergondisch aan het juiste adres.

9. PLANT - Schapenmarkt 26

Plant is een plant-based paradijs waar je kan shoppen voor planten en green lifestyle items, maar waar je ook biologisch en plantaardig kan eten en drinken.

 

Tussen de planten serveren zij specialty coffees, vegan taart, vers gemaakte salades, broodjes, smoothies en juices. Vers bereid met biologische ingrediënten. Plant is de plek voor iedereen met een groen hart! 

10. Noemme - Korte Putstraat 1G

NOEMME een geluksvogel NOEMME maar verwend, je mag me alles NOEMME wanneer jij aan het genieten bent.

 

Wij nemen je graag mee op ons flexitarische avontuur. Wie denkt dat minder vlees eten een uitdaging is, komt bij ons bedrogen uit. Hoewel we voor de echte carnivoor ook een lekker stuk vlees of vis serveren zijn onze vega(n) opties finger-licking-good.

 

Als echte Bourgondiërs eten en drinken wij het liefst de hele dag (vooruit, ‘s nachts ook). Je kunt bij ons dan ook terecht voor ontbijt, lunch, diner, supersapjes, koffie, feestjes, vergaderingen en partijen. Een borrel voor, na of tussendoor met of zonder hapje. Over die borrel gesproken…. Met twee sommeliers en een fantastische cocktail master in huis komt dat vast wel goed!

 

Kom jij ons bezoeken? Wees gewaarschuwd; we zijn verslavend goed!

11. Anne&Max - Oude Dieze 25

Als je op zoekt bent naar een huiskamer in de stad, ben je bij Anne&Max aan het juiste adres. Bij hen ben je dagelijks welkom voor ontbijt, koffie, zoet, lunch en meer; allemaal gemaakt van verse, authentieke en gezonde producten.

 

Sinds dit voorjaar kun je bij Anne&Max terecht in Den Bosch. Maar Anne&Max bestaat al veel langer. Al 15 jaar werken zij aan de hand van een aantal mooie waarden: open, eerlijk, zorgzaam, betrokken en respectvol. Zij leven deze waarden na door veelal biologische, biodynamische, fairtrade, direct-trade en labelrouge producten te gebruiken. Ook werken ze zowel direct als indirect met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Elk jaar verbeteren zij zichzelf op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen, “zodat alles dat goed smaakt, ook goed voelt.”

 

Onlangs is hun nieuwe menukaart ingegaan, die volledig in het teken staat van ‘Planeet aardig’ eten. Zo is het aantal duurzame en biologische ingrediënten verhoogt en gebruiken ze minder avocado. Smaakt dat naar meer? Kom dan langs bij Anne&Max Den Bosch!

12. Wereldwinkel 's-Hertogenbosch - Hinthamerstraat 105

10% korting op alle duurzame artikelen:

Drinkbekers en thermosflessen van BIOLOCOLOOP, drinkflessen en thermosflessen van DOPPER, lunchboxen van UHM, uitwasbare boterhamzakjes van KEEP LEAF, houten speelgoed van PLANTOYS, servetten van bamboe van BAMBOOSNAPKINS, papieren doosjes en schalen (Fair-trade artikel).

Wereldwinkel ’s-Hertogenbosch is een vrijwilligersorganisatie die fair-trade artikelen en duurzame artikelen verkoopt. Niet alleen vanuit de winkel, maar ook vanuit de eigen webshop.

 

Met zorg is het assortiment samengesteld. Door de verkoop van fair-trade artikelen willen wij bereiken dat de producenten en de makers een eerlijke prijs krijgen voor hun producten, voor hun werk. Bovendien wordt er gezorgd dat zij kunnen werken onder geaccepteerde werkomstandigheden tijdens normale werkuren. Met hun verdiensten moeten zij een menswaardig bestaan kunnen opbouwen voor zichzelf en hun gezin. Voldoende en gevarieerd eten, goede hygiëne en kleding. Bovendien mogelijkheden voor scholing voor zichzelf of hun gezinsleden.

 

Naast dit uitgebreide assortiment heeft de Wereldwinkel ook duurzame producten. We moeten en willen zuinig zijn op ons aarde. Dus onze producten mogen geen grote voetstappen achterlaten.

 

Door de aankoop van onze producten zorg je voor meerdere malen GELUK. Allereerst voor de makers, maar ook voor de kopers, de eventuele ontvangers van cadeaus, maar zeker voor alle mensen die bewust met onze aarde en degene die daar op leven. Er zijn zelfs fair-trade artikelen die ook duurzaam zijn! Het mes snijdt dan aan twéé kanten! Je bezoek aan de Wereldwinkel is zeker de moeite waard.

13. Stichting Huiskamer Bij Katrien - Schilderstraat 33

Bij Katrien is de warme (t)huiskamer van de Bossche binnenstad. Het is een bruisende ontmoetingsplek vol activiteiten. Een community waarin iedereen elkaar kent, ziet en stimuleert mee te doen vanuit zijn eigen kracht en talent. Dit doen ze vanuit wederkerigheid en gelijkwaardigheid. Hun missie: “We verzachten de binnenstad, door mensen te laten stralen.”

 

Tijdens Duurzaam Festival Den Bosch vinden meerdere activiteiten plaats Bij Katrien. 

14. La Jeu Coffee - Hinthamerstraat 190

Koffie & Cake óf bananenbrood voor 5 euro.

€1,50 korting op een zakje koffie van 250 gram naar keuze, zodat ze het ook thuis kunnen proeven/ervaren. Bovendien gaat er van een verkochte zak een deel naar International Womens Coffee Alliance.

In voormalige branderij De Drie Mollen heeft La Jeu Coffee haar deuren  geopend als koffiebar, -winkel, -leverancier en -school. Dit is letterlijk een plek waar alles samenkomt en de rijke historie herleeft. Zodra je binnenstapt waan je je weer in de 19e eeuw tussen alle antieke molens en accessoires. Oprichtster Larissa Jeunink brandt haar eigen bonen, is Specialty Coffee-trainer en deelt die kennis graag. Voor haar is eerlijke koffie al jaren vanzelfsprekend. Nu wil ze dat dat voor iedereen zo is. 

 

Bij La Jeu wordt er alleen maar Specialty Coffee ingekocht waar boeren een eerlijke prijs voor krijgen om zo een betere toekomst te kunnen bouwen. Daarnaast steunt La Jeu de International Women’s Coffee Alliance ( IWCA) met 1% van elke verkochte koffie zak. Deze foundation staat voor empowerment voor vrouwen in de koffie industrie en helpt vrouwen een betere positie in de koffie industrie te krijgen. Zo kan jij ook mee helpen aan een eerlijke koffieketen!  

 

Je zult zien dat de eerlijkste koffie vaak ook de lekkerste koffie is! 

 

La Jeu Coffee wil dus dat goede en eerlijke koffie normaal is. Voor iedereen en wil jou bewust maken hoe je kan bijdragen aan een eerlijke koffieketen. Eerlijk voor de boeren, de branders en natuurlijk voor de genieter van al dat lekkers: Jij! De liefhebbende koffiedrinker, de cappuccino-addict en de espresso-shotter. Dat doen ze met hun zelf vers gebrande bonen, zakjes koffie voor thuis én en tijdens de koffie workshops. Zodra je binnenstapt (of dat je een zakje komt halen, een koffietje komt drinken óf de workshop dus volgt) geeft La Jeu je een kijkje in het proces van plantage tot aan het bakje heerlijke espresso. 

15. Choco Loca - Hinthamerstraat 216

Bij Choco Loca worden workshops gehouden die allemaal over chocolade gaan. Denk aan Bossche Bollen maken, Choco Happy Day, Te gekke wandeling en Beeldhouwen met Chocolade. Duurzaamheid is hierbij belangrijk voor Choco Loca. Alle workshops en uitjes worden gedaan met Fairtrade en UTZ gecertificeerde chocolade.

 

Het interieur is tweedehands of gerecycled. In de opgeknapte kelder uit 1500 kun je tevens een proeverij volgen tijdens het festival! Hierin vertellen ze over chocolade en hoe je proeft. Super leerzaam en lekker, want proeven hoort er natuurlijk bij bij deze heerlijke eerlijke chocolade. Check het event voor alle informatie over de proeverij!

16. Bosque - Hinthamereinde 15c

Gratis koffie to-go bij een versbelegd broodje.

Gratis gebakje bij een koffie to-go.

Bosque, Spaans voor bos, is een knusse traiteur en creatieve cateraar in de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch. Persoonlijk, gastvrij en liefde voor eten, dat is waar wij voor staan. Op Hinthamereinde 15c kun je dagelijks bij ons terecht voor huisgemaakt, gezond, veelal lokaal en dagvers eten.

 

In onze winkel verkopen we smaakvolle maaltijden, huisgebakken zuurdesembroodjes en een heerlijke koffie, gezet met onze eigen blend. Op elk moment van de dag gezelligheid en iets heerlijks ‘to go’! Ook voor delicatesse uit de streek ben je bij Bosque aan het juiste adres. Laat je verrassen of verras een ander!

17. Tuinjoop T-huis - Ernst Schumacherstraat 26

Drie gratis biologische roze tulpenbollen.

Bij Tuinjoop T-huis kun je zaden en kruidenproducten kopen; in het voorjaar ook planten en in het najaar biologische bloembollen. Verder kun je er terecht voor veel informatie over (ecologisch) tuinieren, natuur, kruiden, composteren, wildplukken en eetbare bloemen.

 

Je kunt rustig rondkijken bij Tuinjoop T-huis en in de gezamenlijke tuin op ’t Heem. Proef een kopje kruidenthee en stel allerlei vragen over compost maken, wildplukken, kruiden, (ecologisch) tuinieren, eetbare bloemen en meer. Voor komend seizoen kun je alvast zaadjes van (eetbare) bloemen, bijzondere of wilde groente, inheemse, geneeskrachtige en keukenkruiden. Zo eet je smakelijk uit eigen tuin.