Utrecht Natuurlijk verwelkomt de klimaatverandering

Bij Utrecht Natuurlijk zien we de zonnige kant van de klimaatverandering. Niet omdat dat we liever in Zuid-Frankrijk wonen, maar omdat het leren omgaan met klimaatverandering de stad allerlei leuks brengt. Klimaatadaptatie brengt de stad in beweging, mobiliseert mensen en zorgt voor acties die bijdragen aan een groen, gezond, duurzaam, sociaal en biodivers Utrecht. 

Schoolpleinen voor klimaatadaptatie

Een groen schoolplein kan heel geschikt zijn om bij een hoosbui water op te vangen. Dat voorkomt overbelasting van het riool, en vóór het opgevangen regenwater langzaam wegzakt in de ondergrond kan er eerst nog even mee gespeeld worden.

Een groen schoolplein is bij hitte koeler dan een tegelvlakte. Groen geeft schaduw en afkoeling door verdampend water. Tot zo ver de klimaatadaptatie. Maar een groen schoolplein heeft meer voordelen. Kinderen voelen zich fitter & fijner, de leerprestaties verbeteren en kinderen gedragen zich socialer. Zo’n schoolplein wordt zomaar een fijne ontmoetingsplek in de wijk die ook nog een bijdrage levert aan de biodiversiteit.

Je kunt het dak op!

Ja hoor, zelfs op de bushokjes in Utrecht gaan voor een groendak, dankzij een duurzame aanbesteding van de gemeente. En dat is helemaal niet zo gek. De stad groeit en zoekt ruimte voor groen. Een groen dak isoleert: koel in de zomer, warm in de winter. Een combinatie met zonnepanelen levert meer stroom: een koel zonnepaneel presteert beter. Groen vangt fijnstof, dat is goed voor de luchtkwaliteit. Ook kan een groen dak aardig wat water opnemen, dat helpt tegen wateroverlast bij hoosbuien.

Groen bouwen

Met van die vetplantjes op je dak loop je tegenwoordig al lang niet meer voorop. Met een dakpark of een dakmoestuin wordt schaarse ruimte goed gebruikt. Er zijn oplossingen om heuse bomen op een dak te laten groeien. Een ‘slim’ dak kan grote hoeveelheden water opvangen, en loost dit volautomatisch & computergestuurd ruim voor de volgende hoosbui.

En het kan nog fantastischer: Een gebouw ingepakt in bos, dat is nog eens natuurinclusief bouwen! Met het project Wonderwoods heeft Utrecht in 2022, op twee minuten lopen van Utrecht CS de twee groenste torens van Nederland binnen de stadsgrenzen.

Zelf aan de slag?

Vooral doen! Een geveltuintje, een groen balkon, het met de buurt beheren van een stukje groen, het helpt allemaal mee aan een mooie, groene, gezonde, biodiverse en klimaatadaptieve stad. Ontdek het plezier van succesvol je eigen groente kweken. Geniet van een tuin vol vlinders en vogels. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Met elkaar maken we van de stad een groene oase. Hulp nodig? Kijk op www.utrechtnatuurlijk.nl of kom langs op een van onze locaties, we helpen je graag. We doen er alles aan om van klimaatverandering een feestje voor de stad te maken. Desnoods komen we zelf de tegels uit je tuin halen!

Foto: Silke Klein Koerkamp

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email