Winkel- en horecaroute 2021

Het centrum van Utrecht barst van de duurzame initiatieven. Je moet ze soms alleen weten te vinden. De winkel- en horecaroute van het Duurzame Weekend leidt je langs tientallen duurzame hotspots. Veel winkels en horeca hebben een speciale aanbieding of korting voor de bezoekers van het Duurzaam Weekend.

De winkels en restaurants op de route zijn stuk voor stuk bezig met duurzaamheid, hoe groots of hoe klein ook. Ze vertellen je er graag meer over. Vraag dus gerust waar de koffie vandaan komt, hoe de kleding gemaakt wordt of hoe de groenten worden verbouwd. Elke aankoop heeft een verhaal!

Hieronder vind je de winkels en restaurants die meedoen aan de winkel- en horecaroute. Klik op de naam van een deelnemer om meer te lezen. Veel deelnemers hebben een speciale actie voor het Duurzaam Weekend 2021! Download hier een kaart met alle deelnemende locaties. 

1. ANAN Saigon Streetfood - Voorstraat 25
2. Stek voor je Plek- Hardebollenstraat 4

DW-actie: 20% korting op alle vintage potten en 10% korting op alle vintage meubels.

Stek voor je Plek is een nieuwe planten- en vintage winkel in de Hardebollenstraat. Je kunt bij ons terecht voor (zeldzame) kleine en grote planten, potten, verzorgingsproducten en vintage meubels en woonaccessoires. Behalve de planten en een deel van de potten is alles tweedehands. Bovendien gooien we niets weg. Planten die wat aandacht nodig hebben, plastic verpakkingen die we niet willen maar wel krijgen, potjes die we per ongeluk laten vallen: alles wordt hergebruikt. We vinden dat erg belangrijk. Een plantenwinkel moet er zijn om de stad groener te maken!

3. Mirk Fair Fashion - Hardebollenstraat 11

DW-actie: bezoekers van Duurzame Week krijgen bij een aankoop een cadeaubon van 10 euro.

Verscholen in de Hardebollenstraat in Utrecht vind je Mirk: een intieme boetiek vol kleurrijke, eerlijke kleding van Mirjam Pater. Mirk heeft een bijzondere verzameling kleding van biologische stoffen of reststoffen. Het zijn stuk voor stuk unieke ontwerpen die je ook op maat kunt laten maken. En dat allemaal met de hand, in eigen atelier, op één naaimachine.

4. Life's a peach - Hardebollenstraat 9

DW-actie: iedereen die zijn of haar eigen beker/glas meeneemt, krijgt 20% korting op een drankje.

Alles wat je in Life’s a Peach kan vinden, is gemaakt met liefde en respect voor onze wereld. Ik werk alleen met plantaardige ingrediënten. Daarnaast haal ik, waar mogelijk, de ingrediënten bij de lokale markt en bij kleine onafhankelijke winkels. Een voordeel van boodschappen doen bij die locaties: ik kan mijn producten zonder plastic verpakkingen kopen. In mijn winkel gebruik ik alleen biologisch afbreekbare verpakkingen van duurzaam georiënteerde bedrijven zoals Natureko en Biopack. Ik probeer zo duurzaam mogelijk te zijn en streef een aanpak zonder afval na.

5. Little Beershop - Hardebollenstraat 7

DW-actie: onze vaste aanbieding is 6 halen, 5 betalen. Tijdens het Duurzame Weekend krijgen de duurzaamste bieren een speciale plek in de winkel.

Een café waar je bier kan kopen, maar niet kan drinken. Zo laat Little Beershop zich het beste beschrijven. Laat je ogen langs de verschillende labels glijden. De meeste bieren in ons assortiment zal je misschien niet kennen. Dat komt omdat we ons assortiment focussen op nieuwe bieren. Wekelijks komen er zo’n 50 nieuwe bieren binnen. De bieren zijn afkomstig van kleine brouwerijen die op een ambachtelijke en duurzame manier bieren brouwen. Uit de regio, maar ook uit het buitenland. We vinden het belangrijk om te weten hoe de bieren gemaakt zijn. De ingrediënten en kwaliteit moeten daarbij centraal staan.

DW-actie: een duurzame shopper van 100% biologisch katoen bij een aankoop.

Joline Jolink maakt kleding waar je verliefd op wordt én over vijf jaar nog van houdt. Vegan sneakers, duurzame denim, tijdloos design en de ultieme pasvorm. De hele bedrijfsvoering is ingericht op duurzaamheid; geen uitverkoop, geen voorraad, werken met restpartijen stof, minimum waste, gebruik van duurzame materialen, vegan leer en bezorging door fietskoeriers. Een bedrijfsmodel dat tijdens de corona-pandemie haar waarde bewees. Wil jij je garderobe verduurzamen? Kom langs in de winkel op de Voorstraat en ontvang  een organic katoenen canvas shopper cadeau om je duurzame look compleet te maken!

7. The Village Coffee - Voorstraat 44

DW-actie: 15% korting op onze bekers van Fellow, de beste duurzame to-go oplossing voor koffie!

De productie van koffie heeft een gigantische impact op onze planeet. Als je je daar bewust van bent, besef je dat duurzaamheid noodzakelijk is binnen deze industrie. Al meer dan 10 jaar is dat vanzelfsprekend voor ons. Voor ons staat transparantie gelijk aan kwaliteit en duurzaamheid. Koffie smaakt veel beter als het duurzaam geproduceerd wordt. En de koffieboer verdient meer geld, dat hij vervolgens weer kan investeren. Daarom is het belangrijk te weten waar koffie vandaan komt. We vertellen je het graag. Net als hoe we de koffie branden en hoe deze smaakt. Zo is de cirkel rond! 

8. Puha - Voorstraat 48

DW-actie: bij besteding boven de €50,- een fairtrade tote bag met een gezeefdrukte illustratie van Ellen de Bruijn van Atelier Titi.

Puha verkoopt mode, illustratiewerk, sieraden en keramiek.Kleinschalig, persoonlijk, transparant en met korte lijntjes. Achter elk product dat we verkopen schuilt een eigen verhaal. Puha werkt met zo’n 70 jonge, lokale ontwerpers. Dus achter Puha zitten weer 70 unieke initiatieven. Veel ontwerpers maken de producten zelf in hun eigen atelier. De meeste werken met restmaterialen van de mode-industrie. Andere ontwerpers werken uitsluitend met ethische, GOTS-gecertificeerde materialen.

9. Ana's Lams Dis - Voorstraat 62

Het knisperende haardvuur is het hart van onze keuken. Daar bereiden we onze eerlijke gerechten met verse ingrediënten. Natuurlijk biologisch. Ambachtelijk en duurzaam koken gaat bij ons samen met authenticiteit, kwaliteit en puurheid. Deze combinatie vormt onze bedrijfsfilosofie. U kunt kiezen uit maaltijdsalades, groente- of vleesgerechten. Op het haardvuur geroosterde aubergines, champignons en paprika’s worden op traditionele Turkse wijze voor u klaargemaakt. Als enige restaurant in Utrecht maken wij gebruik van biologische lamsvlees uit Texel. Onze maestro tovert dat om tot Iskender- of Çağ-kebab. Live kijken naar de bereiding van uw dis is een beleving om niet te missen.

10. GYS - Voorstraat 77

DW-actie: twee bollen van ons vegan ijs voor € 2,50. Huisgemaakt, soja en glutenvrij in verschillende smaken! 

Bij Gys geloven we dat zo lekker mogelijk eten, een bloeiend bedrijf runnen en zo duurzaam mogelijk werken hand in hand gaan. We zijn 100% biologisch en bijna volledig vegan. Daarnaast proberen we ook in alle andere aspecten van de bedrijfsvoering rekening te houden met duurzaamheid. Zo hebben we groene stroom, minimaliseren we reststromen en doen we zaken met een duurzame bank.

 

11. Lucas - Wittevrouwenstraat 23

DW-actie: bij elke koffie of thee een huisgemaakte vegan kokosmakroon gratis.

Bij Lucas aan de Wittevrouwenstraat kom je voor originele huisgemaakte dranken en gerechten, een bijzondere kop thee en smaakvolle koffie. Wij verrassen onze gasten graag met een mooi vegetarisch menu. Natuurlijk hebben we ook veel vegan opties. Bovendien proberen we voedselverspilling tegen te gaan. Dat doen we door bijvoorbeeld koffiekombucha te maken van koffiedik, groentes in te leggen en te fermenteren. En we kiezen voor producten die langer houdbaar zijn. Je betaalt bij ons niets extra voor plantaardige melk en natuurlijk krijg je korting als je jouw eigen to-go cup meeneemt!

12. Cupp - Nobelstraat 239

DW-actie: tijdens het Duurzame Weekend rekenen we geen meerprijs voor de plantaardige melkvarianten.

Bij Cupp vatten we duurzaamheid samen met de drie woorden: lokaal, eerlijk en klimaatneutraal.

Lokaal: We halen zoveel mogelijk producten uit de regio. Onze verse melk komt van een lokale boer uit Utrecht. De melk wordt in grote emmers geleverd, vervolgens schenken wij de melk in onze glazen flessen waardoor we veel afval voorkomen!🌱

Eerlijk: Bij Cupp schenken we uitsluitend eerlijke koffie en thee. Verantwoord geproduceerd en met bekende herkomst. We kunnen tot op de boerderij nauwkeurig traceren waar en hoe onze koffiebonen en theeblaadjes zijn verbouwd.

Klimaatneutraal: We gebruiken groene energie, werken energiezuinig en compenseren onze CO2-uitstoot.

13. Landgoedkeuken - Korte Jansstraat 5

DW-actie: 10% korting op een stuk landgoedkaas naar keuze.

In de binnenstad van Utrecht vind je de Landgoedkeuken, een unieke spot van landgoed Mariënwaerdt waar biologisch ondernemen centraal staat.

Heerlijkheid Mariënwaerdt is een groot landgoed in de Betuwe met prachtig natuurschoon en een rijke historie. Het werd gesticht in 1129 en in sinds 1734 van onze familie. Het biologisch fruit uit onze boomgaarden verwerken we volgens oude familierecepten in onze biologische landgoedproducten. Van de melk van onze Frisian Holsteiner koeien maken we op het landgoed vegetarische biologische landgoedkazen.

De Landgoedkeuken heeft het EKO keurmerk ‘Goud’ wat betekent dat we voor minstens 80% biologisch zijn.

14. Last Vegas - Korte Jansstraat 3

DW-actie: 3 vegan bitterballen en een drankje naar keuze voor 5 euro.

Eindelijk heeft het centrum van Utrecht een plek waar je altijd terecht kunt om plant-based te snacken. Zodra de nachteconomie weer open gaat, verruimen wij ook onze openingstijden en staan we dag en nacht voor je klaar.

Voor onze menukaart werken wij zoveel mogelijk samen met lokale leveranciers. Ook op andere vlakken (frituurolie, afvalverwerking, energievoorziening, etc.) zijn verantwoorde keuzes gemaakt.

Last Vegas biedt de kwaliteit en uitstraling van een restaurant voor een prijs die concurreert met de klassieke snackbar. Zo maken wij lekker plant-based snacken voor iedereen toegankelijk.

15. Carla's Conditorie - Achter de Dom 6

Carla’s Conditorie is een bakkerij, koffiebar en lunchroom. In onze eigen bakkerij achter in de zaak bakken we elke dag heerlijke koeken, taarten, cakes en broden. Alles wat wij bakken, bakken we met liefde voor mens, dier en natuur. En alles wat we maken is vegan en de melk voor in de koffie is biologisch. Daarnaast gebruiken we alleen speltmeel.

16. Syr - Lange Nieuwstraat 71
17. IJs en Zopie - Twijnstraat 79

DW-actie: we hebben een speciale ijssmaak voor het Duurzaam Weekend! (Zolang de voorraad strekt.)

Bij IJs en Zopie nemen we duurzaamheid in alles mee. Het begint allemaal met het ijs dat we biologisch maken, met zo veel mogelijk natuurlijke producten. Ook de chocolade, koffie en thee zijn allemaal duurzaam en/of fairtrade. Van schoonmaakartikelen tot de bekers en bakjes waarin we onze producten verkopen: overal heeft duurzaamheid onze aandacht. Iedere werknemer wil zijn of haar steentje bijdragen aan een mooie toekomst. Het liefst met een bolletje ijs natuurlijk!

18. Transit - Twijnstraat 36
19. Keek - Twijnstraat 23

KEEK is een biologische bakkerij, winkel en lunchroom in Utrecht met drie locaties in de stad. Aan de Springweg 16 vind je onze open bakkerij, met een winkel en kleine zithoek erbij. Je kunt er terecht voor lekkernijen als brood, koffie, lunch of taart. Dagelijks bevoorraden we vanaf daar onze bakkerswinkel aan de Oudegracht en onze lunchroom aan de Twijnstraat 23. Iedere locatie heeft zijn eigen karakter, maar overal kun je terecht voor gezelligheid, huisgemaakte producten en heerlijke koffie to go óf to stay.

20. Studio JUX - Twijnstraat 7

DW-actie: 10% korting in onze winkel met de kortingscode STUDIOJUX_DW2021

Studio JUX is een lifestylemerk voor mode, verzorgingsproducten en interieuritems. Sinds 2011 zijn we hét alternatief voor de oprukkende fast fashion. Studio JUX staat voor Dutch design van kwalitatief duurzame, zelfgeproduceerde materialen. JUX is het Duitse woord voor plezier. Volgens studio JUX moet mode plezierig zijn voor iedereen: voor jou en voor iedereen die betrokken is bij het maken van jouw kleding.

Onze collega’s van studio Nepal, onze eigen fabriek in Nepal, maken de kleding en interieuritems op een eerlijke manier. Met liefde en met respect voor de natuur.

21. Keek - Oudegracht 362

KEEK is een biologische bakkerij, winkel en lunchroom in Utrecht met drie locaties in de stad. Aan de Springweg 16 vind je onze open bakkerij, met een winkel en kleine zithoek erbij. Je kunt er terecht voor lekkernijen als brood, koffie, lunch of taart. Dagelijks bevoorraden we vanaf daar onze bakkerswinkel aan de Oudegracht en onze lunchroom aan de Twijnstraat 23. Iedere locatie heeft zijn eigen karakter, maar overal kun je terecht voor gezelligheid, huisgemaakte producten en heerlijke koffie to go óf to stay.

22. ZiZo - Oudegracht 281
23. De ARM - Oudegracht 247
24. Jason King - Oudegracht 201
25. The Colour Kitchen - Oudegracht 214
26. Eethuis Vers - Oudegracht 212

DW-actie: bij bestelling van een veganistische optie een gratis kopje koffie of thee in een bio-afbreekbare beker van Illimani.

Eethuis Vers staat voor gezond en lekker eten. Onze ingrediënten zijn vers en onze producten zijn voor het grootste gedeelte huisgemaakt. We halen zo veel mogelijk ingrediënten elke dag vers uit de buurt, met de fiets. Als we kiezen voor vlees of vis, kiezen we bio, groen, scharrel en blij. En we zorgen altijd voor een uitgebreid assortiment aan vegetarische en veganistische opties op de menukaart. We maken er een sport van onze food-waste tot bijna nul te reduceren en we maken gebruik van bio-afbreekbare verpakkingen. Oog en aandacht voor duurzaamheid weegt mee bij elke keuze die we maken.

27. Keek - Springweg 16

KEEK is een biologische bakkerij, winkel en lunchroom in Utrecht met drie locaties in de stad. Aan de Springweg 16 vind je onze open bakkerij, met een winkel en kleine zithoek erbij. Je kunt er terecht voor lekkernijen als brood, koffie, lunch of taart. Dagelijks bevoorraden we vanaf daar onze bakkerswinkel aan de Oudegracht en onze lunchroom aan de Twijnstraat 23. Iedere locatie heeft zijn eigen karakter, maar overal kun je terecht voor gezelligheid, huisgemaakte producten en heerlijke koffie to go óf to stay.

28. Le Jardin - Mariaplaats 42
29. Pindakaaswinkel - Zadelstraat 45

DW-actie: gratis linnen tas bij aankoop van 3 of meer overheerlijke potjes pindakaas/saus.

Wij eten zelf al ons hele leven pindakaas. Het idee voor de Pindakaaswinkel begon aan de keukentafel van Michiel (bioboer en groot pindakaasfan), omdat we variatie misten in het bestaande aanbod. 

We stellen drie eisen aan onze producten: 

1: Lekker van smaak. Alle producten zijn altijd super, anders liggen ze niet in het schap. 

2: Kerngezond. Pindakaas bevat veel goede eiwitten, mineralen en onverzadigde vetten. Onze naturel pindakaas is ook vrij van suiker en zoutarm. 

3: Goed voor de aarde. Onze producten zijn vrij van elke vorm van palmolie en andere conserveermiddelen.

 

30. Nukuhiva - Zadelstraat 36

DW-actie: wij geven een Mizu-fles cadeau bij aankoop van een kledingstuk.

Fair fashion and sustainable products: dat is waar Nukuhiva voor staat. Nukuhiva kiest bewust voor modelabels die produceren met respect voor mens en natuur. Je vindt bij ons uitsluitend merken die fairtrade produceren. Voor deze merken is duurzaamheid vaak ook een belangrijke richtlijn. Het grootste deel van onze kleding wordt gemaakt van biologisch katoen, lyocell, hennep en andere natuurlijke materialen. Voor zowel dames als heren hebben wij een brede collectie van verschillende kledingmerken. Daarnaast verkopen we fairtrade en duurzame accessoires om cadeau te doen of om je outfit helemaal af te maken.

 

31. Rabarber - Zadelstraat 20
32. Vintage Island - Zadelstraat 16

Bij Vintage Island krijgt kleding een tweede leven. Geen fast fashion, maar gedragen kleding uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. Allemaal met een eigen geschiedenis en een eigen verhaal. Kwaliteitsproducten van vroeger die nog heel lang mee kunnen. En omdat alles gedragen is, is ieder kledingstuk uniek!
Met twee winkels in de Zadelstraat in Utrecht en winkels in Den Haag, Leiden, Groningen en Maastricht is Vintage Island een van de grootste vintage-ketens in Nederland.

33. Suiryu - Zadelstraat 11
34. Juice brothers - Choorstraat 33

DW-actie: 10% korting op ons assortiment.

Bij Juicebrothers geven we veel om Mother Nature. We halen alle ingrediënten waarmee we onze dag aankunnen uit de natuur. Daar doen we graag iets voor terug. Wij gebruiken 100% SKAL-gecertificeerde ingrediënten. Biologische teelt is namelijk duurzamer en veel beter voor ons lichaam. Daarbij gebruiken we duurzame verpakkingen: het afbreekbare PLA en 100% gerecycled plastic. We streven ernaar om voor het eind van het jaar volledig plasticvrij te zijn. Onze waste beperken we door precies genoeg sap te produceren. Ook maken we heerlijke crackers van de pulp die overblijft bij productie.

 

35. FLFL - Servetstraat 10

DW-actie: een gratis drankje bij aankoop van een normale of XL falafelwrap.

Drie jaar geleden zijn we begonnen falafel te verkopen vanuit een bakfiets op de markt in Groningen. Sinds 2021 zitten we ook pal onder de Dom in Utrecht. Elke dag bereiden we onze falafel vers. We hebben onze vestiging in Utrecht 100% vegan gemaakt. Daarmee dragen we duurzaam bij aan het milieu. Bovendien voorkomen we met ons kleine en simpele menu bijna alle verspilling in de keuken. En we zorgen ervoor dat alle gebruikte olie wordt verwerkt tot biobrandstof. Zo zijn we elke dag volle bak bezig om iedereen van een verantwoorde, voedzame en bovenal lekkere hap te voorzien.

36. Simon Lévelt - Vismarkt 21A

DW-actie: bij het meenemen van een eigen verpakking voor koffie krijg je 5% korting op je aankoop. Bij aanschaf van 500 gram biologische koffiebonen een gratis herbruikbare koffiezak t.w.v. 1 euro cadeau.

 

37. Loua Juicebar - Vismarkt 19

DW-actie: neem tijdens het Duurzaam Weekend je eigen beker mee en wij vullen ‘m met een smoothie of juice naar keuze voor € 4,- in plaats van €5,50.

Bij Loua maken we dagelijks verse juices en smoothies van verse groenten en fruit. Voor de juices gebruiken we een slowjuicer waardoor essentiële vitaminen, mineralen en enzymen behouden blijven. De smoothies bereiden we vers in onze Vitamix-blenders, vol vezels en super voedzaam.

Bij Loua zoeken we steeds naar de beste duurzame manier om te werken. We werken samen met lokale leveranciers. Omdat we alles vers en op bestelling maken, gebruiken we alleen ingrediënten die nodig zijn. We denken na over het afval dat we produceren, zoals koffieprut en bananenschillen. Kunnen we dat een tweede leven geven?

38. Toetje - Vismarkt 14

DW-actie: kans op een jaar lang maandelijks een gratis toetje én jouw toetje op de menukaart.

Bij Loua maken we dagelijks verse juices en smoothies van verse groenten en fruit. Voor de juices gebruiken we een slowjuicer waardoor essentiële vitaminen, mineralen en enzymen behouden blijven. De smoothies bereiden we vers in onze Vitamix-blenders, vol vezels en super voedzaam.

Toetje is het gloednieuwe toetjescafé op de Vismarkt. We willen graag een koploper in duurzaamheid zijn voor onze stad. We zoeken constant naar manieren om onze recepten en boodschappenlijstjes te verduurzamen. En naar een oplossing voor onze reststromen. Want een heerlijk toetje moet toch duurzaam kunnen!

Op 10 en 11 juli kun je meedoen aan onze Toetjes-wedstrijd. Presenteer je eigen duurzame toetje en laat die proeven door onze gasten. Wie weet komt jouw toetje dan op onze menukaart en kun je een jaar lang elke maand een gratis toetje bij ons halen! Aanmelden op de website toetjeutrecht.nl.

39. Locals Utrecht - Vismarkt 2

DW-actie: bij elke Broodje Locals krijg je een gratis bakkie! Gemaakt met de koffiebonen van Keen Coffee.

Locals opende in februari 2021 een supermarkt / to go-winkel aan de Vismarkt in Utrecht. Daar verkopen we voedsel dat uit de stad en de provincie Utrecht komt. We werken samen met lokale makers en nemen prijs en kwaliteit van voedsel in eigen hand. Onze makers gaan verschillend te werk. Sommige leggen de nadruk op lokaal opereren, andere op biologisch of circulair produceren. Onze missie: meer Utrechters die dagelijks lokale boodschappen doen en die genieten van de producten die de stad en de streek te bieden heeft.

39. Koprol - Vismarkt 2

DW-actie: neem je eigen potje, bakje of zakje mee en kom wat Rollies halen. Je mag zelf weten hoeveel je wilt betalen.

Koprol in Utrecht verkoopt Rollies, een product dat gemaakt is van fruit dat anders verspild zou worden. Daarmee dragen we bij aan de oplossing van een groot en ingewikkeld probleem: voedselverspilling. Daarnaast hopen we dat onze Rollies je een stukje bewuster maken van dit probleem. Koprol is een startup met een boodschap. We delen ons verhaal zodat iedereen weet dat onze Rollies van afgeschreven fruit gemaakt zijn. Je kunt dan zelf zien en proeven dat veel van dit afgeschreven fruit écht geen afval is.

40. Yoghurt Barn - Vinkenburgstraat 15

DW-actie: onze tijdelijke Bounty Special met pure chocolade, chocosiroop, hazelnoot en kokossnippers zonder meerprijs voor de plantaardige yoghurt.

Bij Yoghurt Barn staan en gaan we voor feel good food met een positieve impact op mens, dier en onze aarde. Dat zit vanaf dag één al in ons DNA! We zijn gepassioneerd door lekker eten én door de wereld waarin we leven. Eerlijke en gezonde voeding is van groot belang. Dagelijks werken we hard om onze impact op de aarde te verminderen. Sinds april 2020 ondernemen we klimaatpositief: iedere gast die bij ons komt een positieve impact heeft op de aarde!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
41. Vegitalian - Schoutenstraat 17

DW-actie: de tweede ‘PB Ice Cream Party’ voor de helft van de prijs.

Vegitalian is een 50/50 vegetarisch en vegan Italiaans restaurant. We zijn 7 dagen per week geopend voor ontbijt, lunch en diner. Onze kaart biedt naast de bekende pizza’s en pasta’s ook saladebowls, (grilled) sandwiches, smoothies, vegan patisserie en heerlijk huisgemaakt plant-based roomijs.

Wij werken uitsluitend met duurzame verpakkingen, serveren geen vis of vlees en waar dat kan gebruiken we helemaal geen dierlijke producten. Het vegan aandeel van onze kaart groeit gestaag door!